”Livslångt lärande”
[Ur nummer: 09/2007] I skenet av avvecklingen av Topp Livsmedelsprodukter i Brålanda, där samtliga 65 anställda har varslats om uppsägning, vill jag ge uttryck för några funderingar på temat trygghet och förändring.
Vid Topp arbetar 65 personer, varav 50 tillhör LO-kollektivet. Medelåldern för dessa är nästan 50 år, och de flesta kan betraktas som lågutbildade. Två faktorer talar emot de anställdas möjlighet att hitta nytt arbete: ålder och utbildning. Människor som föddes på 50-talet är inte särskilt eftertraktade på arbetsmarknaden även om ekonomin, som nu, går på högvarv. Lägg därtill att den kompetens som de förvärvat genom åren är starkt sammanlänkad med de specifika förhållanden som gäller för den egna arbetsplatsen. De flesta har gått direkt från grundskola eller gymnasium till arbete och av olika skäl blivit kvar vid företaget.
Varför väljer man bort att vidareutbilda sig? Den främsta orsaken är pengar. Man har inte velat dra på sig stora studieskulder av rädsla för att utbildningen inte skulle utmynna i ett jobb med bättre betalning.
Trygghetssystemets nedmontering är ytterligare en bidragande orsak till att man inte vågat ta steget. Efter fullföljd utbildning är det ju ingalunda säkert att ens arbetsuppgifter finns kvar. Då kan det bli frågan om uppsägning på grund av ”arbetsbrist”. Sänkningarna av nivåerna och övriga försämringar av a-kassan har knappast främjat den rörlighet på arbetsmarknaden som de styrande sagt sig vilja eftersträva. Under hot om ekonomisk ruin och tvång att uppsöka sociala myndigheter för sitt uppehälle, tvingar man ut människor med låg utbildning på en osäker arbetsmarknad, istället för att satsa på deras kompetensutveckling. Detta ”arbete” påbörjades under den förra regeringen och har förstärkts av den nya.
När vi människor känner oss säkra på att förändringar av olika slag inte får alltför stora ekonomiska och sociala konsekvenser, blir vi alltmer benägna att ta risker. Om man klarar sig hyfsat ekonomiskt under utbildningstiden så kommer fler att våga ta steget att förkovra sig på olika sätt. Det kan gälla allt från att fullfölja gymnasieutbildning till akademiska studier vid högskola.