På tre år har bageriet haft
fyra olika ägare

Vem är ägaren? Det är väl någon ny kostymgubbe. Jag vet inte, säger Martti Jaakkola på Nordic Bake Off i Fagersta. Svaret är fullt förståeligt, för ägarbytena har kommit snabbt.

[Ur nummer: 09/2007] På tre år har bageriet haft fyra olika ägare, de tre senaste har varit riskkapitalbolag. Man skulle kunna tro att bageriet befinner sig i kris, ingen vill äga det, alla vill sälja så snabbt som möjligt, men så är det inte. Bageriet går bra. Mycket bra till och med. Marknaden för bake off-produkter växer.
Närmare sanningen är att konstatera att det under ett fåtal år funnits många aktörer som velat köpa bageriet, för att stoppa in det i en ny ägarkonstellation och sedan sälja det med förtjänst. De som ägnar sig åt denna verksamhet är riskkapitalbolag.

Fyrdubblade värdet
En bekräftad uppgift gör gällande att det första riskkapitalbolaget, Accent Equity Partners, som ”köpte ut” bageriet 2006 och ägde det i åtta månader kunde fyrdubbla värdet av sin investering vid försäljningen.
Det kallas en skaplig vinstmultipel.
Bageriet i Fagersta känns som en bra arbetsplats. Det är 65 kollektivare som jobbar här. De är inte så fastlåsta vid maskinerna, utan kan röra sig mellan dem, rotera och tala med varandra. De har möjlighet att skapa en trevlig arbetsmiljö.
– Vi sköter oss själva, säger Lars Bergsten, Livs klubbordförande, och verkar vara ganska nöjd med det.
Han har utbyte med det finska bageriet, Vaasan & Vaasan, som de delar bolag med, men längre än så sträcker sig inte hans kontakter. Finnarna kan produktionen, de kommer på besök. Ägarna däremot är långt borta. De nuvarande, Lion Capital, hör till de riktigt stora med huvudkontor i London.
Att äga innebär makt. Som ägare bestämmer man kravet på avkastning. Man avgör vilka långsiktiga investeringar som kan göras och man stakar – som riskkapitalbolag – ut den kommande försäljningen, på ekonomiskt fikonspråk kallad exit. Det är vid exit som den stora vinsten skapas hos riskkapitalbolaget. Tanken är att både riskkapitalbolagets medarbetare och investerare ska bli rika.
Om man är nyfiken på vad bageriets ägare håller på med kan man gå in på Livs hemsida – www.livs.se – klicka på länken IUL, det globala yrkesfacket, och vidare till Buyout Watch. Där går det att läsa att Lion Capital just har köpt en stor juicetillverkare i Ryssland. Man är på väg att köpa Cadburys Schweppes amerikanska dryckesdivision. Man har bland annat köpt Kettle Foods, den ledande ekologiska chipstillverkaren i USA och Storbritannien. Det är några exempel.
Frågan är vilken nytta bageriarbetarna i Fagersta har av denna kunskap. Det har mer med världsbilden att göra. Så här ser det ut. Lion Capital har makt över deras liv.
Anneli Norberg, sekreterare i klubbstyrelsen, säger att hon knappt märker ägarbytena.
– Vi får läsa om det på anslagstavlan. Jag vet inte om de ens kommer hit och tittar på vad de köpt. Jag tror att det första riskkapitalbolaget var här, men jag är inte säker. Det är samarbetet med finnarna som är intressant för oss.

”Unilever var bäst”
Samma uppfattning har platschefen Bo Lundkvist som varit med i bageriets ledning i över 20 år.
Han har regelbundna möten med ledningen i Vaasan & Vaasan. De träffas varannan månad, jämför siffror och utbyter kunskaper om tekniska lösningar. Han tycker att det är en styrka att tillhöra en stor bagerikoncern.
– Vår bästa ägare var nog jätteföretaget Unilever, säger han. Det var på 90-talet och vi ingick då i en division med 18 europeiska bake off-bagerier. Vi hade nästan obegränsat med pengar för att utveckla ny bageriteknik.
Den nya ägaren, riskkapitalbolaget Lion Capital, vet han inget om. Än så länge har allt gått bra.