[Ur nummer: 01/2008] Boktitel: Matsafari
Författare: Lisa Ilskog och Anna Wahlberg.
Förlag: Barking dog publishing

Att smaka ny mat är bland det mest njutbara med att resa, något som man tagit fasta på i denna kombinerade kokbok och reseskildring, från östra Afrika.
Maten från Kenya, Tanzania och ön Zanzibar är inte särskilt känd i Sverige. Därför erbjuder denna bok en spännande upptäckt av rätter som dadlar inlindade i bacon, sötpotatis- och kassawasoppa, och sosaties, lamm med aprikos. De färgstarka bilderna visar livet som det kan se ut vid kusten, på savannen eller i staden.
Författarna har länge arbetat som biståndsarbetare i Tanzania, och vill förmedla en positiv bild av landet. Intressanta inblickar är till exempel att massajernas baskost består av majsgröten ugali, liksom mjölk och honung, som också betyder ”god natt”. Risken med sådana här böcker är dock en dragning åt exotism. Men även om vissa av texterna känns lite väl idylliska så är boken skriven med respekt för människorna. Inspirerande är också den inbjudande vackra maten, som är sund med mycket grönsaker, fisk och frukt. Dessutom går 10 kronor per såld bok till Barbro Johanssons Secondary School for girls in Tanzania.