Nya regler för normalarbetstid sänker ersättning till arbetslösa

– För att få full arbetslöshetsersättning måste man ha haft järnhälsa och inga sjuka barn. Det är få förunnat, säger Anders Wikander, utredare på Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.

[Ur nummer: 01/2008] För många arbetslösa kommer beskedet om dagpenningens storlek som en chock. De får inte maxbeloppet på 680 kronor per dag, trots att de jobbat och slitit på heltid under många år och betalat fackavgift, a-kasseavgift och skatt.
Många medlemmar upptäcker att, när det väl gäller, så finns inte tryggheten på plats. Det är en följd av nya regler för normalarbetstid som regeringen införde den första januari 2007.
Det är bara den faktiska tid som man varit på arbetsplatsen som räknas. Det innebär att om man varit sjukskriven, hemma för sjukt barn eller i vissa fall fackligt engagerad utanför jobbet förlorar man pengar.

Kvinnor drabbas hårt
Normalarbetstiden räknas ut på den senaste 12-månaders perioden. Det finns fortfarande möjlighet att hoppa över tid som man varit borta på grund av bland annat sjukdom och vård av sjukt barn. Men enligt de nya reglerna räknas den överhoppningsbara tiden per månad. För att en månad ska räknas bort måste man ha varit sjuk eller hemma för sjukt barn större delen av månaden, mer än 80 timmar. Har man inte varit det så sänker det ens normalarbetstid.
– De nya reglerna drabbar särskilt kvinnor som blir arbetslösa, eftersom de oftare är hemma för vård av sjukt barn. För den arbetslöse är det ur ekonomisk synvinkel bättre att ha varit borta hela månader än enstaka dagar.

Arbetsgivarintyg
Den som gör fackligt arbete med löneavdrag, till exempel går kurs eller gör något för avdelningen, kan också drabbas, om inte arbetsgivarintyg för denna tid begärs.
Anders Wikander är kritisk till de nya reglerna och uppmanar den som är drabbad och ilsken över hur det slår att överklaga beslutet och hävda sin rätt till arbetslöshetsersättning grundad på heltidsanställning.