”Vad kan den lilla människan göra?”
[Ur nummer: 01/2008] När en arbetare anser att något är fel på jobbet – vad kan han göra då?
Om han anser att chefen begår olagliga eller felaktiga handlingar och går vidare med detta, vad händer då? Jo, han får själv ta skiten och må dåligt för att han inte är lojal med företaget. Har han då ingen fungerande klubb som står bakom honom, så är det svårt att orka med i längden.
Folket på golvet – hur kan de påverka sitt fackförbund?
* Genom de lokala förtroendevalda till repskapet? Jovisst, men de som inte har någon klubb vad har de då för kunskaper eller möjligheter?
* Direkt via ombudsmannen? Jovisst, men om man nu inte tycker att ombudsmannen gör sitt jobb eller är svår att nå?
* Vända sig till en styrelsemedlem? Jovisst, men om man nu inte får gehör ifrån styrelsemedlemmen eller om inte ens styrelsemedlemmen kan påverka?
Uppfattningen på de små arbetsplatserna är att det är för dyrt att gå med i facket, att det inte heller är något man behöver, facket gör ju ändå inget. Pengarna går bara till dem som sitter högst upp. Dessutom styr fackfientliga moderater som påstår att de är det nya arbetarpartiet.
Jag tror att vi måste stärka fackets roll. Vi måste nå ut till alla unga som gamla om fackets bakgrund och vad facket står för. Vi måste få våra medarbetare att förstå att tillsammans är vi starka och att alla kan göra sina röster hörda. Även förbundet måste visa sig ute och berätta vad de gör och varför. Visa att de inte är några onåbara män med höga löner som bara sitter på en stol. Vi måste visa att gemensamt…
* kan vi påverka vår arbetssituation.
* kan vi höja våra löner.
* kan vi stå starka inför framtiden.
Om alla fick information och kunskap skulle ingen ha råd att inte vara med!