”Vi är medvetna om att pressen på våra medlemmar blir väldigt stor”

Smörkransens och Lindqvists konditori i Örebro har försatts i blockad efter att ägaren vägrat teckna kollektivavtal med Livs.

[Ur nummer: 02/2008] – Vi har en medlem på vardera arbetsplatsen. Sammanlagt är det sex anställda, däribland serveringspersonal, säger Ronny Lind, Livs ombudsman i Bergslagsavdelningen.
 Blockadvarslet riktades mot Sockerbullen AB som är ägarbolaget till de två arbetsplatserna och trädde i kraft vid midnatt tisdagen den 5 februari.
 – Vi är medvetna om att pressen på våra medlemmar blir väldigt stor, det blir jobbigt för dem, när vi utlyser en blockad mot ett så här litet företag, men det är ändå något som vi måste göra eftersom medlemmarnas försäkringsskydd och förmåner är beroende av att det finns kollektivavtal, säger Ronny Lind.
 Han understryker också det principiellt viktiga. Kollektivavtalen reglerar enhetliga anställningsvillkor inom bageribranschen och skapar konkurrensneutralitet mellan olika företag när det gäller personalkostnader.
 Livs blockadvakter står nu utanför de två arbetsplatserna och förklarar skälen bakom blockaden. De uppmanar allmänheten att köpa sina semlor och gå och fika på andra konditorier i närheten som ställer upp på gemensam trygghet och har avtal.   
 De två medlemmarna vid bageriföretaget i Örebro var hemma från arbetet under tisdagen. Den ena skulle ha jobbat natt och avbröt sitt arbete vid tolv.
 
Helene Andersson, bageriets ägare, säger att hon inte tycker att det finns någon anledning för hennes anställda att vara med i facket, när de kan förhandla med henne personligen och komma överens om lön och anställningsvillkor som är bättre än kollektivavtalets.
 
* Enligt den uppgift vi fått har en av Livs medlemmar en lön som ligger under kollektivavtalets?
 – Ja, i kronor och ören ligger hon under, men det är inte hela sanningen för hon har andra förmåner som gör att hon sammanlagt ligger över.  
 
Helene Andersson säger att det för henne är en principsak att inte teckna kollektivavtal.
 – Jag har valt att bli företagare för att kunna driva den här verksamheten själv. Då vill jag inte förhandla med facket.
 
* Gillar du inte facket?
 – Jag tycker inte att facket har någon uppgift på små företag, där kan den anställde och ägaren komma överens själva. Det är annorlunda på stora företag med tusentals anställda, då går det inte.
 Helene Andersson är inte med i arbetsgivarföreningen, Li. Däremot är hon med i Företagarna som har överst på sitt program att företagare inte ska tvingas skriva på kollektivavtal.