Leveranser till konditorierna stoppas

Blockaden mot de två konditorierna i Örebro trappas upp. Livs har begärt sympatiåtgärder för att stoppa leveranser. Hotell- och Restaurangfacket, som organiserar två medlemmar på en av arbetsplatserna, kräver kollektivavtal för deras räkning.

[Ur nummer: 02/2008]  – Vad gäller leveranser av mejerivaror från Arla är det mycket enkelt, säger Livs andre ordförande Gerald Lindberg. Vi har sagt till arbetsgivarföreningen, Li, att det här är smittat gods som Arla inte ska leverera under konflikten.
 Bageriingredienser från KåKå är det chaufförer från Handelsanställdas förbund som kör ut. Livs har begärt sympatiåtgärder för att stoppa dem.
 På blockadens andra dag stod Marie Hall och Sara Söderberg, som båda själva är bageriarbetare och fackligt aktiva, utanför Lindqvists konditori på Rudbecksgatan. De var tagna av uppgiften – att stå där med en gul väst, mitt på gatan i kylan och regnet, och försvara medlemmarnas rätt till kollektivavtal.
 – Gårdagen var ganska jobbig, säger Marie Hall. Organisationen Företagarna i Örebro gick ut med ett pressmeddelande där de jämförde vår blockad med den mot salladsbaren i Göteborg. Därefter har det kommit hit aggressiva människor som försöker provocera. De kör förbi i Mercedesbilar och pekare finger, kallar oss allt möjligt, kommunister och maffia och så vidare.
 
Medan vi talar kommer också en sådan Merca, modell lyxig, med unga män som pekar finger. En stund senare vägs det upp av en sliten skåpbil som tutar entusiastiskt och ropar: Stå på er!
 Mediabevakningen av blockaden har varit stor. Nerikes Allehanda, Rapport, Expressen har varit här. Kunder går in och kommer ut ur konditoriet, men det är ändå färre än första dagen, tycker Marie.
 
Inne i värmen i det blockerade konditoriet sitter några män, klädda som byggnadsarbetare, och mumsar kaffe och semlor. Där har de suttit i flera timmar, konstaterar Sara. Att de inte stöder facket är uppenbart. En kameraman och reporter från Tvärsnytt närmar sig längs med Rudbecksgatan.
 Det känns som om mycket står på spel. Det handlar om de anställdas rätt att vara med i facket och fackets rätt att ta till stridsåtgärder för att försvara den trygghet som kollektivavtalet ger.

Den borgerliga tidningen Nerikes Allehanda försvarar på ledarplats fackets rätt att ta ut arbetsplatser i blockad. ”Om företag kan säga nej (till kollektivavtal) – och facket inte kan vidta några motåtgärder – blir det inte mycket kvar av de fackliga rättigheterna.” Tidningen varnar också för ”situationer där enskilda anställda utsätts för påtryckningar från sin arbetsgivare att avstå från att kräva avtalsenliga villkor – eller för att den anställde ska lämna facket.”

Helene Andersson, ägare till de två konditorierna, har till Mål & Medel sagt att hon inte tycker att facket har någon uppgift att fylla på små arbetsplatser där den anställde och ägaren kan komma överens själva. Hon har blivit företagare för att hon vill förverkliga en egen vision och bestämma själv.

På det flygblad som Marie och Sara delar ut till förbipasserande bemöts just denna uppfattning: ”Vi kräver kollektivavtal för att våra medlemmar skall känna trygghet i sin anställning. Utan avtal finns inga regler för lägsta löner, försäkringar, andra ersättningar, arbetstider mm. Allt är upp till arbetsgivarens goda vilja.”
 – Vi måste vinna allmänhetens förståelse och sympati, säger Marie.
 Sara är klubbordförande på Skogaholms bageri. Det är första gången hon är blockadvakt.
 – Det är mycket konstig ilska, säger hon. Människor kommer hit efter att ha läst något i en tidning eller sett inslag på teve och häver ur sig en massa. Det är synd att de inte vill diskutera, inte föra någon dialog.
 
* Är det obehagligt?
 – Ja, det kan det vara. Det finns en del underliga människor.
 
Klockan två kommer nya blockadvakter, Stefan Hall, Bergslagsavdelningens ordförande och Kajsa-Liza Axdorff från Korvbrödsbagaren. De är efterlängtade.
 Stefan Hall är bekymrad över den aggressivitet som vissa motståndare till facket visar. Det har förekommit knuffar och till och med spott.
 – Jag hoppas att konflikten inte blir långvarig, säger han. Vi har redan från början sagt att vi ska ha ett så ödmjukt förhållningssätt som möjligt. Vi vet att en blockad är en besvärlig situation för medlemmar på små arbetsplatser som jobbar nära ägaren och som ska återgå till arbetet efter att kollektivavtal har träffats.
 Stefan Hall understryker att man måste skilja på sak och person.
 – Jag blev väldigt glad när jag hörde att en bageriägare, Samuel Hambre på Sveas konditori i Kumla, uttalat sig i Radions P4. Bageriägaren sa att det är viktigt att alla håller sig till kollektivavtalet, eftersom konkurrensen annars snedvrids. Det blir en negativ spiral. Låg lön blir en konkurrensfördel. 
 Kajsa-Liza Axdorff, som står bredvid Stefan och delar ut flygblad, säger att hon välkomnar diskussioner.
 – Vi är här för att förklara varför vi försatt bageriet i blockad. Vi är inte här för att stoppa någon från att gå in och handla. Vi är här för att diskutera, säger Kajsa-Liza.

En ung tjej stannar upp och säger att hon bara ville gå förbi och säga att hon stödjer blockaden; hon berättar att hon studerar och har jobbat på konditoriet som vikarie, några månader.
 – Jag fick 45 kronor i timmen, säger hon.
 Reportern från Tvärsnytt intervjuar henne. Och kameramannen slår på sin kamera.