[Ur nummer: 03/2008] Jag tror att ni behöver lite manlig identifikation, säger Lusen en morgon under morgonmötet. Ni behöver någon som varit nere i skiten och inte är rädd för att vara löjlig, någon som vågar stå upp för sin manliga identitet, med en liten hatt på huvudet, ungefär som Marlon Brando i Sista tangon i Paris.
– Och vem skulle det vara, menar du? frågar vi surt, nu när Göran Persson har avgått. Han var manlig. Vi hade hoppats på Nuder, men det gick inte Mona Sahlin med på. Östros går inte. Han är omanlig.
Lusen tittar på oss med medlidande och säger:
– Kvinnor får ofta rätt, men män har rätt. Det bevisade Marlon Brando, när han tog på sig den löjliga hatten och fick kontakt med sitt avstängda känsloliv. Han blev uppfylld av sin kärlek till HENNE. Bara det faktum att han kunde känna något gjorde honom mer manlig. Det var stort för honom och han log med tjocka läppar. Då sköt hon honom med en stor pistol och det måste vi ändå acceptera som ett värdigt slut. Han hade rätt, men hon fick rätt. Han var manlig.

– Nu hänger vi inte riktigt med Lusen lilla, säger vi. Exakt vad är det du försöker säga?
– Låt mig börja i en annan ände, säger Lusen och bröstar upp sig. Ta Svenskt Näringslivs kelgris Klas Eklund som exempel, där finns fortfarande en antydan till manlig hållning. Han skrev en rapport år 2000 som heter ”Jorden gick inte under”. Låt mig citera.

– Nej, säger vi.

– VA?
– Vi vill inte höra.
– Det är klart att ni vill. Sätt er ner. Jag vill att ni stannar kvar och lyssnar.

Med en gnälligt manlig röst läser han : ”Numera vet vi rätt väl vilka recept som biter mot miljöproblem – i i-länder såväl som i u-länder, nämligen för det första tillväxt och teknisk utveckling, och för det andra marknadsekonomi, demokrati och prismekanism. Detta inses också av allt fler.”

Lusen har stäng in sig på toaletten. Han gråter, spolar och talar i en mobiltelefon. Vi hör brottstycken av hans hulkande samtal.

– Marlon Brando var karl för sin hatt. Han hade en så löjligt liten hatt. Det är den varmaste vintern någonsin. Alarmisterna hade fel. Jorden har inte gått under.