”Jag brukar läsa för henne när hon dricker välling i sängen”

[Ur nummer: 04/2008] När Jon Nellgård tar upp boken om Petter och de 4 getterna blir dottern Myrra stilla i den röda soffan. Ögonen följer bilderna och uppmärksamheten är total.
Det är häftigt med barn. De blir alldeles uppslukade av bilderböcker. Att en hel dag har passerat på förskolan märks inte i denna stund.
– Läs, säger Myrra.
Och det är också det som projektet Läs för mig, pappa handlar om. Att stimulera pappor att läsa för sina barn och kanske själv bli sugna på att läsa.
Jon Nellgård jobbar som truckförare på Santa Maria Kryddor i Göteborg och säger att han har ett väldigt nära förhållande till både böcker och bibliotek.
– Jag är egentligen inte så typisk, men jag tyckte ändå att det kunde vara roligt att vara med.
Han blev tipsad av klubbordföranden på jobbet om mötet för papporna i Folkets Hus på Järntorget.
Han gick dit med en arbetskompis som också har en dotter och lyssnade på författaren Torgny Karnstedt som talade om böcker och läsande för barn.
– Jag fick en del tips om böcker, säger Jon, även Torgny Karnstedts egen, Slamfarmen, som jag laddade ner på biblioteket. För mig tar det lång tid att läsa, eftersom jag är dyslektiker. Jag lyssnar hellre på böcker. Jag kan läsa, men det tar lång tid för mig, och en hel roman är mycket.

Fick låna talböcker
Myrra tittar upp.
– Du kan inte läsa, säger hon.
– Jo, det kan jag, säger Jon, men inte lika bra som till exempel farmor.
Ett tag när han var yngre, 13-14 år, tyckte han det var motigt med talböcker, som var stora och orangefärgade kassetter, framtagna för blinda.
Som dyslektiker fick han låna dem. Dyslexi är ju också ett handikapp, men han kom ganska snabbt över känslan och blev fäst vid biblioteket. Under ett halvår efter skolan praktiserade han till och med som vaktmästare på ett bibliotek.
* Hur klarade du av skolan, lyssnade du då också på talböcker?
– Nej, det var mina föräldrar som hjälpte mig att läsa om det var mycket text. Jag minns att den första romanen som jag lyssnade på var Guillous Ondskan. Vi skulle skriva uppsats om den.
Myrra lyssnar inte så mycket på band. Alfonsböckerna har hon hört, men hon tycker bättre om att läsa bilderböcker och tecknade. Bamse är just nu en favorit.

Jag läser när hon dricker välling
– Jag har inga problem att läsa bilderböckerna för henne, säger Jon. Det är så lite text. Jag brukar läsa för henne när hon dricker välling i sängen innan hon somnar.
På mötet på ABF fick deltagarna välja ut några böcker från ”En bok för alla”.
Det fanns omkring 20 barnböcker att välja mellan och 10 för vuxna.
Till sig själv valde han en citatbok Bra sagt under tusen år där Groucho Marx säger de berömda orden: ”Jag skulle inte vilja vara medlem i en klubb som kan tänka sig mig som medlem.”
Han följde också med gruppen till Linnéstadens bibliotek. Själv hade han lånekort, men de flesta pappor hade inte lånat någon bok förut.

Namn: Jon Nellgård. l Ålder: 29 år.
Familj: dottern Myrra.
Yrke: Truckförare på Santa Maria Kryddor i Göteborg.
Bästa maträtt: Shahi kofta (indisk).
Favoritbok: Brott och straff av Fjodor Dostojevskij.
Semesterplaner? Åka till Gotland.
Person som jag beundrar: Rockmusikern Roky Erickson som var stor på 70-talet och åter kommit igen.