Jag gick med i facket för att det är en trygghet”

Det har skrivits mycket om alla som går ur facket och svårast är att få med ungdomarna. Vilka är det som går med? Jo, en av dem är Gabriella Wall. För henne var det en självklarhet och en fråga om trygghet.

[Ur nummer: 06/2008] Gabriella Wall kommer släntrande på parkeringsplatsen utanför Frödinge mejeri. Regnet hänger i luften. Det bekommer henne inte. Hon ser glad ut. Det har hon all anledning att vara. Det är inte många som är 19 år och kan skryta med att de har en tillsvidareanställning, men det kan hon.
– Det är inte många av mina kompisar som har fast jobb. De flesta är timvikarier eller visstidsanställda. Men här utökar man just nu då det har byggts en bakelselina. Det är fler än jag som jobbar här som fått fast jobb, ett tiotal tror jag det rör sig om.

Utbildning för nyanställda
Det är mitten av maj och hon har denna dag precis avslutat en tredagarsutbildning som alla nyanställda får gå. Hon har fått lära sig mer om företaget och om den norska ägaren. Hon har också fått mer kunskaper om hur man hanterar livsmedel. Utöver detta har hon också fått orientering i arbetsmiljö och vad hon som anställd ska tänka på.
– Jag uppskattar att jag får gå utbildning på jobbet. Jag har också fått gå en kurs för att lära mig att köra truck.
Några saker var nya för henne, andra kunde hon redan eftersom hon har jobbat här i fyra somrar. Hon var bara 15 år när hon sommarjobbade första gången. Det var tack vare hennes mamma som också jobbar här.
– Det är allmänt känt att vår arbetsgivare i första hand tar in släktingar som sommarvikarier.
Det var i somras, efter att hon gått ut gymnasiet, som hon fick fortsatt jobb som visstidsanställd och den första mars i år fick hon fast jobb.

Mer fritt men lite ensamt
Hon började på ostkake?avdelningen, numera jobbar hon i kylen på samma avdelning.
– Det är mer fritt i kylen men också lite ensamt då jag är själv därute. Så länge det finns tillräckligt att göra går det bra annars blir det lite långsamt.
På ostkakeavdelningen jobbar även hennes mamma. Det tycker Gabriella fungerar bra och att de fått bättre kontakt sedan de började jobba tillsammans. En praktisk fördel är också att de kan samåka till jobbet. Det är annars inte helt enkelt att ta sig hit. Mejeriet ligger ett par mil från Vimmerby där hon bor och kommunikationerna är dåliga.
Hon är påfallande nöjd med sitt nya arbete. Jobbar tvåskift och tjänar 17 000 kronor i månaden.
– Det klarar jag mig bra på, säger hon.
Det är också bra stämning på hennes avdelning. Vad hon förstått så har det på senare år skett en positiv utveckling. Framför allt har hennes arbetsgivare blivit betydligt bättre på information än vad man varit innan, berättar hon. Företaget har också inrett en villa där de anställda kan styrketräna, där finns också solarium och tillgång till massage. Det tycker hon är bra och brukar försöka utnyttja.
Redan i oktober förra året, då hon fortfarande bara var visstidsanställd, gick hon med i facket. Det var ingen som värvade henne. Hon tog själv kontakt och sade till att hon ville vara med.
– Jag gick med för att det är en trygghet. Det är något som jag har med mig hemifrån. Min mamma är också medlem.

Diffusa begrepp om fackklubben
Hon har dock inte så stor koll på hur facket fungerar. Hon har visserligen fått papper om vilka försäkringar som ingår. Men hon har väldigt diffusa begrepp om vad fackklubben på jobbet gör. Hon vet inte vilka som sitter i klubbstyrelsen. Hon har heller inte varit på något medlemsmöte än.
– Det har varit ett sedan jag blev medlem men det missade jag.
* Kan du tänka dig att själv bli fackligt aktiv?
– Nej, det känns som för mycket ansvar för mig.
Sedan den borgerliga regeringen höjde a-kasseavgiften kostar det rätt mycket att vara medlem. Det är dock inget som hon funderat så mycket på.
– Det är ju pengar som jag aldrig ser. Jag räknar inte med att jag har dem.
Hon bor fortfarande hemma men inte länge till. I juni flyttar hon till egen lägenhet inne i Vimmerby. Tala om flyt, både fast jobb och egen lägenhet fast hon bara är 19 år. Det är få förunnat i hennes ålder. Finns det ingen hake? Jag förmodar att ostkaka dessutom är hennes älsklingsrätt.
– Nej, ostkaka är ingen favorit. Jag gillar den inte, tycker inte att den smakar något speciellt. Jag är inte mycket för tårtor heller (vilket också tillhör mejeriets storsäljare, red anm.).

Namn: Gabriella Wall.
Ålder: 19 år.
Yrke: Livsmedelsarbetare på Frödinge mejeri.
Familj: Mamma, pappa samt lillebror.
Senaste bok: Läser just nu Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson.
Musik? Jätteblandat, lyssnar på allt möjligt.
Film? Them, en skräckfilm som är verklighetsbaserad.
Lagar gärna? Inte så duktig på att laga mat, tacos är dock alltid gott, och så grillat på sommaren.
Semesterplaner? Vet inte, tar det lungt och vilar upp mig, kanske åker jag till Öland med några kompisar.
Vad gör du om tio år? Förhoppningsvis har jag familj. Jag hoppas också att jag har hunnit resa en del.