Uppåt 800000 jobbar med Colas produkter – men bara 90 000 i maktbolaget TCCC

Coca-Cola systemet är globalt uppbyggt för marknadsföring, distribution och tappning. Det ger företaget en enorm makt. Det är ett komplicerat system med många olika tappningsföretag, som är i ständig utveckling.

[Ur nummer: 07/2008] The Coca-Cola Company, TCCC, är maktbolaget med huvudkontor i Atlanta, USA. Det är världens största producent av kolsyrade drycker, juicedrycker, sportdrycker, energidrycker, klara-att-dricka te och kaffe samt vatten. Sammanlagt cirka 400 varumärken.
Under de senaste åren har man köpt en mängd företag världen över, främst sådana som tillverkar saft, vatten, te och juice. I år köpte man till och med 40 procent av andelarna i Honest Tea, ett företag som producerar ekologiskt och organiskt te.
Från och med 2007 är företaget organiserat på följande sätt: Afrika, Euroasien, EU, Latinamerika, Nordamerika, Stillahavsområdet, Bottling Investment Group och Corporate.
Maktbolaget driver 32 dryckeskoncentratfabriker i hela världen och är delägare i 37 segment som omfattar 95 tappnings- och konserveringsanläggninar utanför USA.
År 2007 hade maktbolaget 90 500 anställda, en ökning med 19 500 jämfört med året innan.
Tillsammans med sina främsta tappningsföretag, Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Hellenic, Coca-Cola FEMSA, hade man 221 500 anställda i världen. Som Cola-anställd räknar IUL alla som jobbar med Colas produkter. Uppskattningsvis rör det sig då om 800 000 personer.
Colas maktställning bygger på en mängd samarbeten och samäganden med andra stora transnationella livsmedelsföretag.
Bland de mest strategiska är samarbetet med Nestlé, världen störst livsmedelsföretag, franska Danone-koncernen och amerikanska Cargill som dominerar den globala råvaruhandeln. Cola-systemet är också huvudleverantör av drycker till McDonalds.
Coca-Cola Drycker Sverige, ingår i Bottling Investment Group, BIG, som leder och utvecklar alla tappningsföretag som till hundra procent ägs av TCCC. I Europa finns BIG också i Norge och Tyskland.