[Ur nummer: 07/2008] Det är något lättare för de ekologiska mjölkbönderna att bli lönsamma än för de konventionella. De ekologiska har fler kor och levererar i genom?snitt mer mjölk än bönder med konventionell produktion. Det visar en rapport som Svensk Mjölk och LRF Konsult gjort.
Efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter ökar kraftigt och de är ledande bland ekologiska livsmedel. Invägningen av ekologisk mjölk till mejerierna ökade med i genomsnitt drygt åtta procent förra året, en ökning som fortsatte under första kvartalet i år.
– Den som har rätt förutsättningar på sin gård att producera ekologisk mjölk har också möjlighet att tjäna mer pengar, säger Agneta Hjellström, lönsamhetsexpert på Svensk Mjölk.
I mars i år fanns det 450 ekologiska och 6230 konventionella mjölkföretag. Ekologisk mjölkproduktion finns i hela landet, men högst andel i förhållande till den konventionella finns i Uppsala, Västmanland, Stockholm, Västra Götaland och Södermanlands län.