[Ur nummer: 07/2008] I sommar förvandlas hela Stockholm till en stor festival när Europride intar stan.
Det var tio år sedan den sist anordnades här, och arrangörerna spår besöksrekord.
Efter den stora invigningen 25 juli på Skansen kan man delta i aktiviteter i stort sett överallt – på museer, teatrar, och i parker.
På Stockholms stadsteater öppnar Pride house 28 juli. Under fem dagar erbjuder de sedan hela 229 programpunkter att välja bland, exempelvis uppträder ÖFA Kollektivet och Tyst teater. Den 30 juli har de också premiär på musikalen Hedwig and the angry inch om en man som gör ett könsbyte. Festivaldeltagare får rabatt.
Både film och litteratur intresserade kan också hitta sitt dessa dagar, bland annat inleds festivalen med tre dagars filmfestival på Kulturhuset. Dess?utom har Normal bokförlag litterär scen med debutanter och mer etablerade författare.
– Bland annat kommer vi att diskutera queerdeckare som är en stor genre utomlands, säger presschef Anna Söderström.
Den stora paraden kommer antagligen att bli en stor folkfest, med start lördagen den den 2 augusti klockan 13. Förra året deltog mer än 50000 personer i paraden och över 500000 såg på. Hälften av invånarna i Stockholms stad, utropar Stockholm Pride stolt. Även i år väntas utklädda festivaldeltagare, galen feststämning och en 100 meter lång flagga i regnbågens färger som bärs för alla dem som inte kan gå med.
Mer på: stockholmpride.org