[Ur nummer: 09/2008] l Jan Guillou är en jäkel på underhållande skrönor med skarpsynta kommentarer till skeenden och företeelser i såväl inrikes- som världspolitiken. Även så i den sista boken om greve Hamilton. Exempelvis får FRA och rättsröta i terroristjaktens kölvatten sina välförtjänta slängar. Guillou skjuter också skarpt mot osympatiska fenomen i massmediernas dramaturgi och mot osjälvständiga kolleger som går i drev. Njutningsfulla ironier och spyor haglar.
Intrigen då? Jo, frikänd från livstidstraff drar Hamilton här som en annan Biggles iväg till arabiska öknen tillsammans med främlingslegionärer, samt självaste Madame Terror från förra boken. Uppdrag: att frita den kidnappade dottern till Hamiltons vänner, en fransk före detta överste i Främlingslegionen och en svensk polisöverintendent.
Historien är spännande och som sig bör är denna pojkbok för vuxna fylld av spektakulära fantasterier. Samtidigt ges en analys av den extrema saudiska varianten av islam, wahabismen, dess kopplingar till terror och av amerikansk dubbelmoral. Kort sagt: En härlig rövarroman med udd!

Boktitel: Men inte om det gäller din dotter
Författare: Jan Guillou
Förlag: Piratförlaget