Redan vid dörrens öppnande känner vi den fadda lukten av flottyr. Den blir starkare när vi går genom korridoren. Vid det runda redaktionsbordet ser vi ett berg av McDonalds hamburgare. Det är svårt att säga hur många det kan vara, hundratals.

[Ur nummer: 10/2008] De är alla av samma sort, Big Mac. Vi förstår ingenting. Här på redaktionen är vi alla hälsomedvetna. Vi är alla miljömedvetna. Vi är alla klimatmedvetna. Vi har till och med varit på Europeiska sociala forumet i Malmö och vi kastade
inte sten på SE-bankens fönster. Vi var lika snälla som poliserna som tittade på de stenkastande ungdomarna.
Så varför alla dessa hamburgare?
– Här, hör vi en raspig röst.
– Är det du? Är det Lusen?
– Ja, här, säger rösten lite starkare och då ser vi honom sittandes på två runda bröd med Sesamfrön. Han har knutit en vit haklapp över bröstet och äter en Big Mac med god aptit.

Munnen är flottig. Han varvar tuggandet med lite Coca-Cola.
– Jag ska göra om Morgan Spurlocks experiment. Ni vet han i filmen Supersize Me som bestämde sig för att bara äta McDonalds hamburgare under en hel månad och varje gång personalen frågade om han ville ha normal storlek eller supersize svarade ja till det senare.
– Han höll på dö på kuppen. Var det inte så? Läkaren förbjöd honom att fortsätta experimentet.
– Ja, det stämmer, men det var innan McDonalds blev klimatmedvetet. Jag ska visa att han faktiskt hade rätt, fast han själv inte förstod det. Vet ni att lastbilarna som transporterar hamburgarna körs med naturdiesel som tillverkas av återanvänd frityrolja som man
tidigare stekt pommes frites i? Nej, det gör ni nog inte. Ni vet förmodligen inte hur mycket energi det går åt för att göra en Big Mac?
– Nej.
– Det går åt 1 kWh, det är mindre än vad som förbrukas på en måltid i hemmet och all energi kommer från BRA MILJÖVAL-el och dessutom är pappret i förpackningarna FSC-märkta och bidrar till hållbart skogsbruk.
– Fantastiskt! Så du vill bevisa för oss att vi kan äta oss till en bättre värld?
– Nej, säger Lusen, triumferande. Det går
inte att överleva på den här dieten. Jag vill precis som Morgan Spurlock bevisa att vi kan äta oss till en annan värld. Att mottot för det europeiska sociala forumet stämmer. Att en annan värld är möjlig och att McDonalds kan leda oss dit.