[Ur nummer: 11/2008] Nu är det slutbryggt på Banco bryggeri i småländska Skruv. Åtta kollektivanställda och två tjänstemän är varslade och ingenting tyder på att produktionen kan räddas den här gången.
– Hälften av ölen här i södra Sverige köps av skatteskäl vid den tyska gränsen. Så länge det inte finns några indikationer på att ölskatten sänks i Sverige går det inte att ha en ett bryggeri i den här delen av landet, säger Peter Bronsman, vd på Kopparberg, som köpte bryggeriet 2002.
Ölbryggeriet har funnits i Skruv sedan 1876, med flera toppar och kriser genom åren.
* Är detta slutet för Banco som arbetsplats?
– Nej, det hoppas jag inte. Distributionen ska fortsätta att utgå därifrån, och ägarna kommer inte att sälja maskinerna. Men nästan hälften av de anställda kommer att få gå, säger Bengt-Göran Koffed, ombudsman på Livs avd. Sydost.