Fackligt aktiv bageriarbetare och försäljare av doftljus och exklusiva underkläder i eget företag. Klubb-ordföranden på Lantmännen färskbröd i Eskilstuna, Marita Ahlström, har dubbla identiteter.

[Ur nummer: 11/2008] – Jag är en sådan person som alltid måste ha mycket saker att göra. Annars skulle jag inte vara jag.
Marita Ahlström har en deltidstjänst på nattskiftet i bageriet, men för tillfället ägnar hon hela arbetstiden åt fackligt arbete. Sedan februari i år är hon ordförande i arbetsplatsklubben. När hon blev tillfrågad hade hon bara varit med i styrelsen i ett knappt år, men blivit så intresserad av arbetet att hon redan gått flera kurser.
– Det kanske låter som propaganda, men för mig är det självklart vi måste jobba fackligt. För att allt arbete våra mor- och farföräldrar lagt ner på att få medbestämmanderätt, det jobbet måste ju föras vidare. Annars har de jobbat förgäves.
Trots att hon arbetar fackligt nästan hela sin arbetstid ser hon till att fortfarande gå på en del pass i produktionen . Det är viktigt för att hålla sig à jour med det arbete hon faktiskt företräder, menar hon. Och för att värva nya medlemmar. Om det är någon som fått en del hjälp men som inte är med i facket, brukar hon söka upp dem för en personlig pratstund.
– Vill de inte vara med säger de ifrån. Jag tvingar inte någon. Men jag brukar berätta varför vi finns och vad facket är bra för.

Underkläder och doftljus
Uppsökande verksamhet ägnar hon också sig åt i sin roll som försäljare. Det började med att hon behövde dryga ut sin deltidstjänst.
Dessutom tyckte hon att nattskift tärde på hälsan och ville hitta en annan verksamhet som kunde byggas upp parallellt.
I dag säljer hon framför allt underkläder och doft- och festljus av olika slag. Men under åren har hon sålt alla möjliga produkter, allt från Tupperware till hästsaker.
Försäljningen gör hon på så kallade home partys. Värdinnan tar på sig att bjuda in ett antal vänner, sedan kommer Marita dit med de produkter som ska säljas den kvällen.
– Ljusförsäljningen är nästan som att vara ledig. Jag kommer en trekvart före gästerna och packar upp. Tänder ljus och skapar en atmosfär. När de sedan kommer berättar jag lite om produkterna, de går runt och doftar och tittar. Sedan säljer de nästan sig själva, ljusen.
På underklädsträffarna blir det lite svettigare. Marita berättar om storlekar och passformar, sedan hjälper hon till att prova ut rätt plagg.
– Det blir mycket spring fram och tillbaka, jag måste hämta fler storlekar och modeller. Många tror de är mindre än vad de egentligen är. När jag ber att få titta och föreslår en större bh-kupa protesterar de och säger ”men jag har alltid varit en C”. Fast de kanske borde ha en tre storlekar större.
– Det händer att jag lyfter på min egen tröja för att förklara hur det här med passform fungerar. Man får inte vara för pryd i det jobbet.

Ingen ska känna sig tvingad
Precis som i den uppsökande verksamheten när hon representerar facket, finns det en viss risk att människor känner sig tvingade att köpa.
– Jag höll på att sälja en hästgrimma till en tjej en gång. Men jag märkte att hon var tveksam, så jag sa till henne att absolut inte köpa om hon inte behövde den. Efteråt sa hon att det var tur, annars hade hon köpt grimman fast hon egentligen inte ville.
– Jag har en väldig övertalningsförmåga, men tjatar aldrig. Jag vill ju att de ska bli nöjda också.
Förmågan att övertyga och lusten att alltid vara aktiv kommer väl till pass både i det fackliga arbetet och i yrket som försäljare. Men hur ser en driven försäljare med eget företag egentligen på facket?
Om tio år kanske hon helt lever på försäljning, eller har en egen butik. Hur får hon ihop engagemangen?
– Det spelar ingen roll. Om jag skulle sluta som bageriarbetare och själv ha anställda i mitt företag skulle fackets verksamhet fortfarande vara viktigt för mig. Och kollektivavtal på min arbetsplats skulle vara självklart.

l Namn: Marita Ahlström. Yrke: Försäljare på Home partys och bageriarbetare på Lant-männen färskbröd, nyligen köpt av Fazer. ”Ett besked som kom plötsligt. Det blev oroligt först, men nu har vi fått mer information och det ska inte innebära så mycket förändringar för oss i Eskilstuna i alla fall.” Ålder: 42 år. Bor:
I Eskilstuna. Läser: Massor, mycket deckare. Ser på TV? Ibland. CSI, Lost och häst?sport.Om facket: En nödvändighet för oss arbetare.