[Ur nummer: 01/2009] Boktitel: Välkommen till
Paradiset – reportage om
turistindustrin
Författare: Jennie Dielemans, text, Shahab Salehi, foto
Förlag: Atlas

Vi vill helst inte veta att paradisstranden vi kopplar av på vid ett turkosblått hav är ett falsarium. Att den egentligen är ett nedhugget mangroveträsk, att sanden forslats dit från någon annan inte lika broschyrvacker bukt. Och att skiten från det luxuösa ”All inclusive-hotellet” blandas i det ljumma badvattnet.
Vi vill inte heller veta att samma thailändska hotell med sin relax-atmosfär, har byggts av burmesiska slavarbetare som vid minsta slarv eller lönekrav skickas tillbaka till den hårda militärdiktatur de har flytt ifrån med livet som insats.
Inte heller vill vi gärna inse att det råa kapitalet, då vi själva börjar märka att vattnet är skitigt, att hotellet är ett fuskbygge och naturen skövlad, redan har flugit vidare – glatt vinkande till den pittoreska lokalbefolkningen som snopen står kvar på sopberget – på jakt efter nya paradislögner att kränga till västvärldens resebolag.
Välkommen till paradiset är ett nödvändigt upprop till oss, vi som utgör de 2,5 procent av jordens befolkning som har möjlighet att ta flyget till semesterdrömmen.