Fackklubbar på bryggerier
i allians för att rädda jobben

Fackklubbarna på fem av Sveriges större bryggerier har gått samman och ska lobba för sänkt ölskatt
i Sverige. Målet är att närma sig Danmarks nivå.

[Ur nummer: 01/2009] En motion har också antagits till kongressen om att facket ska verka för lägre ölskatt, och på så sätt motarbeta organiseradsmuggelspritförsäljning.
Skatteskillnaden mellan Sverige och exempelvis Danmark och Tyskland skapar en stor svart marknad, så kallad garageförsäljning, säger Peter Höög, utkörare på Carlsberg och koncernfacklig styrelserepresentant.
– Var tredje starköl som dricks i Sverige är köpt utomlands. Det sätter systembolagets kontroller ur system. Många som skulle dra sig för att köpa ut till ungdomar tycker nog det känns lättare att sälja några burkar som man ändå har i källaren.

Många vinster
Att få till en sänkt ölskatt handlar framför allt om att säkra jobben, säger han, men tillägger att det finns många andra vinster utöver.
– Att till exempel Banco har lagt ner sin tillverkning beror på att det inte finns några marginaler för de mindre bryggerierna. Men vi menar att man också kan komma åt en hel del problem med fylleri och langning, brottslighet som är kopplad till alkohol, och det finns starka miljömässiga skäl till att det är bättre om ölen som bryggs och dricks i Sverige också köps här.
* Om var tredje öl är köpt utomlands innebär det att två av tre ändå köps i Sverige. Finns det inte en risk att drickandet ökar om priset på öl sänks?
– Att bara två av tre öl som dricks kommer från systembolaget är en katastrof med tanke på att de har monopol på starkölsförsäljning. Med sänkt ölskatt kommer man åt den okontrollerade försäljningen. Framför allt öl som säljs till ungdomar, säger Petet Höög.
Kristina Nordström är central ombudsman på Livs och ansvarig för bryggerifrågor i förbundet. Hon tror liksom bryggeriarbetarna att många problem är kopplade till den utlandsköpta alkohol som säljs vidare privat.
– Det finns alltid för- och nackdelar man måste ta hänsyn till när det gäller frågor om alkohol. Men det är givetvis bra om branschen som tillverkar dessa produkter också tar ett ansvar för hur de brukas. Ett sätt är att se till att så mycket som möjligt av försäljningen går genom Systembolaget, säger hon.

Kritik mot Sverige
Att ölen skulle vara missgynnad i svensk alkoholpolitik är dock inte alla aktörer överens om. EU har kritiserat Sverige för att med punktbeskattning gynna den inhemska ölen på bekostnad av importerad alkohol som till exempel vin. Men den kritiken tycker Peter Höög är fel.
– Att dricka vin är idag det billigaste sättet att berusa sig på. Därför anser jag att man inte skall sänka vinskatten ytterligare. Sänker man däremot ölskatten väljer fler ett alkoholsvagare alternativ.