Smörgåsjätten läggs ner om ingen tar över

Lätta Måltider, som tillverkar och säljer färdiga smörgåsar, och sallader kommer att läggas ner den sista juli, om inte någon är beredd att ta över verksamheten och driva den vidare.

[Ur nummer: 05/2009] Idag är det den finska köttbjässen Atria Scandinavia som äger Lätta Måltider, men affärsenheten har gått med förlust i flera år, trots flera effektiviseringar. Bland annat har all produktion lagts i Norrköping.

”Positiva omdömen”
– Det är inget fel på våra produkter, säger Mikael Pettersson, som är Livs klubbordförande och chaufför. När jag levererar varorna är det bara positiva omdömen från våra kunder som vill vet vad som kommer att hända med produktionen.
Fortfarande är framtiden höljd i dunkel. Från början fanns ett 15-tal spekulanter som ville köpa. De har under resans gång minskat till åtta. Slutbudgivningen kommer förmodligen att ske bland tre-fyra seriösa intressenter. Inte förrän i mitten av maj kommer det att klarna om någon av dessa kommer att slå till och köpa.
– Men vi vet faktiskt inte heller vad ett köp skulle innebära, påpekar Mikael Pettersson. Det kan ju vara frågan om att köpa inventarierna.
Han vill inte ta ut något i förväg. Förhandlingar med företaget om uppsägningar av de 114 kollektivanställda i fabriken i Norrköping, plus chaufförer i Stockholm och Jönköping, har precis avslutats.

Kvar för att stänga
Sista arbetsdagen blir den sista juli för alla utom 12 kollektivare och 6 tjänstemän som blir kvar två månader till för att stänga.
Arbetsförmedlingen har varit på arbetsplatsen och berättat om vilka möjligheter som finns. Ett omställningsföretag, Startkraft, som klubben har goda erfarenheter av, har anlitats.
– Det skär i hjärteroten, säger Mikael Pettersson, särskilt när man tänker på hur bra vår fackliga verksamhet har börjat fungera.