Bonuspengar till den som
läser in en gymnasiekurs

Det är många som har tankar på att börja läsa. Vad som saknas är ofta en spark i baken. På Swe-
dish Match i Göteborg har klubben tecknat ett lokalt avtal om bonuspengar efter godkänd gymnasiekurs.

[Ur nummer: 07/2009] – Jag ska läsa svenska, säger David Jonson som har jobbat på snusfabriken i drygt sex år.
Han har tidigare läst på både Komvux och enstaka kurser på universitetet. Han skulle behöva full högskolekompetens.
Kicki Sentka har läst på Komvux för nio år sedan. Hon var ledig från jobbet och läste i två år. Det var en speciell uppgörelse som fanns på den tiden på Swedish Match, men hon blev inte klar. Hon bildade familj och så kom barnen. Åren går och barnen blir större. Nu finns det mer tid.
Dessutom tror hon att det är bra för dem att se att studier är viktigt. Hon är intresserad av logistik. Industriell produktion handlar mycket om det och det finns självklart en massa kunskaper på företaget, men dessa är inte tillgängliga för henne som maskinoperatör. Hon behöver läsa det som ett ämne på högskolan.
– Sedan kommer jag tillbaka och är chef och då kan jag tacka facket för det, säger hon och skrattar.

”Blogg om livet”
David Jonson är intresserad av psykologi. När han läste på ungdomsgymnasiet tyckte han att det var riktigt tråkigt, men nu är det något han funderar allt mer över. Dessutom vill han starta en blogg på nätet.
– Jag behöver få fart på tankarna. Det ska vara en allmän blogg om livet. Det blir relationer, en del om jobbet. Vi får se.
Bonusen utgår efter avklarad gymnasiekurs och kan ge en rejäl slant. Om man läser ett ämne som ger 100 poäng – en poäng är lika med en timme – då får man enligt det lokala kompetensutvecklingsavtalet bidrag för hälften, alltså 50 timmar.
Snittlönen på Swedish Match ligger på 135 kronor i timmen, utan ob eller semestertillägg. Det ger den anställde som studerat ett bidrag på 6 750 kronor.
– Inte illa, konstaterar både Kicki Sentka och David Jonson.
Det är redan sju anställda som anmält intresse. Kicki Sentka säger att hon ska läsa ett ämne i taget, eftersom hon vill få bra betyg och inte har bråttom.
David Jonson ska anmäla sig för att studera redan i höst. Han hoppas att det finns några restplatser kvar.

”Nya tekniska lösningar”
Båda har starka argument för att studier och kompetensutveckling är lönsamt inte bara för den enskilde utan också för arbetsgivaren.
– Jag tror att det är positivt att vidga vyerna. Det kan företaget ha nytta av. Folk blir mer öppna och nytänkande, säger David Jonson.
– Med utbildning kommer fler att komma på nya saker, hitta tekniska lösningar, göra besparingar. Det är lönsamt för företaget, konstaterar Kicki Sentka.
Sedan många år tillbaka finns en möjlighet på Swedish Match att ansöka om bidrag för kurslitteratur och studiematerial.