Boktitel: Den dubbla tystnaden
Författare: Marie Jungstedt
Bokförlag: Albert Bonniers förlag

[Ur nummer: 07/2009] De bästsäljande krimförfattarna Camilla Läckeberg, vars historier har anknytning till Fjällbacka, och Mari Jung-stedt, som låter sina utspelas på Gotland, ägnar båda två förvånansvärt mycket utrymme åt sina detektivers ofta trassliga familjerelationer.
Det som skiljer författarna åt är dock handlaget med vilket de skildrar dessa relationer. Jungstedts prosa tangerar inte hjärtespaltens. Hon är inte hjärtnupen eller sentimental utan iakttagande och beskrivande. Dessutom kan hon såväl bygga upp spänning som behålla den.
Särskilt märkbart är detta i Mari Jungstedts sjunde Gotlandsdeckare där ett gäng vänner från ett villaområde i Visby drabbas av ond bråd död mitt under Bergmanveckan på Fårö. I korta, koncisa kapitel, anpassade för tv-filmatisering med utrymme för reklamavbrott, avtäcks sakta men säkert lager på lager av intima hemligheter som allteftersom kommer att trasa sönder grannsämja och parrelationer.
Precis så ska en bladvändare fungera.