När Livs tar över avtalsrätten för säljande chaufförer påverkar det omkring 290 personer inom Fazer bageri. Hur många av dem som behöver byta fackförbund vet man ännu inte.

[Ur nummer: 07/2009] – Vi har tryckt upp en broschyr med information om säljaravtalet mellan Livs och Fazer. Där finns också upplysningar om vilka fördelar ett medlemskap i Livs ger vad gäller arbetslöshet och medlemsförsäkringar, säger Östen Johansson, Livs lokalombudsman i Region Norr.
Han vet inte exakt hur många chaufförer som är medlemmar i Unionen och behöver gå över till Livs.
Fazer bageri består av fem bagerier och 45 depåer. Det finns 274 lastbilar. Ett antal betjänas av två chaufförer. Han gissar att omkring 290 personer är berörda.
Inga förändringar går smärtfritt.
Östen Johansson säger att han är medveten om att chaufförer som tidigare endast hållit på med distribution nu känner sig stressade av att behöva gå in i butikerna och bli säljande. Det gäller chaufförer som kommer från Lantmännen färskbröd som köptes av Fazer förra året.
Han inser också att det är med blandade känslor som säljare som varit fackligt aktiva i Unionen byter förbund.
– Vi hoppas att vår information om säljaravtalet mellan Livs och Fazer samt andra fördelar med att tillhöra Livs ska underlätta, säger han.
Den nya kollektivavtalsrätten kommer att gälla från 1 april 2010.