”Jag tycker det borde finnas extra rabatt för den som är facklig medlem”

– Det är dyrt att ha bil och jobbar man skift är det svårt att klara sig utan om det inte går bussar. Det skulle behövas en kollektiv lösning. Tillsammans med Folksam skulle vi kunna ta fram en tilläggsförsäkring för bil, säger Sunil Jajasooriya.

[Ur nummer: 07/2009] Han jobbar själv obekväma tider, börjar var?annan vecka klocka 5 på morgonen på Atria Lithells i Sköllersta utanför Örebro. Innan morgonskiftet börjar måste han vara på jobbet för att plocka ihop maskinerna som har gjorts rena på kvällen. Det är ett bra jobb. Han trivs med det, men utan bil skulle det inte fungera.

Lång resväg utan bil
Han och hans fru, som också jobbar på Atria, bor i Odensbacken. De har en och en halv mil till jobbet. I början hade de inte bil och då var det svårt att ta sig fram och tillbaka.
– Ibland var jag tvungen att först åka till Örebro för att bli hämtad av en arbetskompis som jobbade samma tider. Istället för tio minuter tog det 45-60 minuter.
* Buss?
– Det finns under kontorstider, men inte annars och vi jobbar alla möjliga tider i fabriken. Det finns 182 olika arbetstider. Jag har talat med några som jobbar på Procordia i Kumla, det är likadant för dem. Det är många som har barn som de måste skjutsa till skola och dagis före eller efter jobbet. Man är hand?ikappad utan bil.
* När köpte du din bil?
– 2005 gjorde jag det.
* Vad kostar din bilförsäkring?
– Jag betalar 344 kronor i månaden. Kostnaden beror på vilken bil, hur gammal den är, om man har hel- eller halvförsäkring. Vår är halv. Man vill ju inte förlora allt om man krockar.
Som facklig försäkringsrådgivare tycker Sunil att Livs ihop med Folksam borde kunna ta fram en kollektiv bilförsäkring för medlemmar. Tillsammans med några andra skrev han en motion om det till Livs kongress. Avdelningen ställde sig bakom den.
Men förbundsstyrelsens utlåtande över motionen var ljumt. Det är svårt, menade styrelsen. Bilparken ser så olika ut. Bilarna är nya, gamla, små och stora. Dessutom finns redan en rabatt. Med k-hem och bilen försäkrad i Folksam får alla tio procents rabatt.
– Jag tyckte inte att styrelsens svar var tillräckligt, säger Sunil. Den rabatten gäller ju alla som har hemförsäkring i Folksam. Jag tycker att det borde finnas en extra rabatt för den som är facklig medlem. Det är ju också ett argument som kan användas för att värva nya medlemmar. Unga tänker inte så solidariskt. De vill veta vad de tjänar på att gå med.
Eftersom han var ombud på kongressen bestämde han sig för att gå upp och tala för sin och avdelningens motion om ”medlemsbil”. Det blev en livlig debatt som slutade med att kongressen ställde sig bakom förslaget om att utreda möjligheten att ta fram en frivillig tilläggsförsäkring för bil. Till hösten ska ett kostnadsförslag presenteras på förbundsmötet.

”Fantastisk vändning”
– Det var ju fantastiskt, vilken vändning. Det var det ingen som trodde, inte ens ombudsmannen, när vi skrev motionen. Han sa att frågan var känslig på grund av tidigare strider om kollektiv hemförsäkring. Men jag ger aldrig upp. Man måste kunna försöka, prova.
Att tala och argumentera har Sunil hållit på med i hela sitt vuxna liv. Han tycker om retorik, det vill säga konsten att övertyga andra med ord. Men för att retoriken ska fungera krävs respekt för demokrati och yttrandefrihet och det fanns inte, när han var ung, på Sri Lanka. Där var politik farligt. Han blev hotad till livet och var tvungen att fly till Sverige.
Sedan september 2002 jobbar han på naturkorv?avdelningen. Där jobbar också hans fru. De jobbar tillsammans, men på olika skift.