”Tack för din medverkan med kvoten för din grupp är redan fylld” brukar det stå när man skrivit in ålder och kön…

[Ur nummer: 09/2009] Egentligen hade jag tänkt skriva om något helt annat, men så fick jag ögonen på en av mina favoritbloggare. Hon kallar sig Fröken Tjatlund och det är tveksamt om hon finns. Hon säger sig nämligen jobba som systemutvecklare men eftersom kvinnor över 40 inte kan något om datorer så det kan väl inte vara möjligt, och sen är hon dessutom flera år över 50 och då finns hon ju rakt inte annat än hemma i barnbarnsbullbaket. ”Tack för din medverkan men kvoten för din grupp är redan fylld.” Brukar det stå när man börjat med att skriva in ålder och kön i opinionsundersökningar som dyker upp på skärmen ibland. Ungefär som i dejtingbranschen alltså. I stort sett över innan man ens hunnit börja. En sån där kvotuppfyllare tog sig för att skriva runt till ett stort antal män på en träffsajt och fråga vad i hennes annons som fått dem att inte ta kontakt. En enda svarade. Han tyckte resor och djur som intressen lät lite trist och oprecist. Hon gifte sig med honom, för säkerhets skull, innan även hans kvot var uppfylld.

Nu berättade i alla fall Tjatlund om en händelse på sitt jobb. En yngre manlig kollega skulle fylla på stora kaffeapparaten. Hällde mjölkpulvret i kaffebehållaren och kaffet i andra facket. För andra gången på kort tid. Tro det eller ej, men sånt får den bästa apparat att klägga igen. Oskyldiga kvinnliga arbetskamrater fick naturligtvis skulden när servicen dök upp. För vem skulle annars hälla pulver i apparater i kök, om inte just kvinnor?

En opraktisk kvinna hade åtminstone läst instruktionerna innan, säger Tjatlund. Men en opraktisk man gör inte det eftersom han inte vet att han inte kan allt. Sedan drar Fröken Tjatlund slutsatsen att en riktig man inte är opraktisk.
Där tycker jag att hon har fel. Jag vill väldigt gärna understryka att jag inte alls delar hennes uppfattning. Riktiga män kan vara precis hur opraktiska som helst. Däremot har hon ju redan sagt hur det verkligen ligger till: en riktig man läser inte instruktioner.

Exempel på detta är egentligen meningslösa. Alla kvinnor kan luta sig tillbaka och för sig själva räkna upp ur sina privata minnen. Riktiga män som svurit, slitit sitt hår och tvingat familjen ur huset medan instruktionshäftena behållit sina hopsvetsade omslag. En riktig man sprättar inte bort plast. Annat än runt viktiga apparater.

Det är naturligtvis därför som så många bruksanvisningar är så obegripliga. Det är riktiga män som gjort dem. Och eftersom riktiga män varken läser eller följer instruktioner så vet de inte heller hur sådana ska göras för att bli begripliga. De resonerar säkert som så också, att eftersom det förmodligen ändå är en riktig man som köper prylen så behöver den inte vara begriplig eftersom han ändå inte läser.
Det är därför som det ibland följer med en bruksanvisning till en helt annan pryl än den man just köpt. På en av mina mobiltelefoner fanns helt enkelt inga knappar där de påstods sitta på bilden i bruksansvisningen. ”Det är en exempelbild” sa pojken i telefonaffären. Riktiga män försvarar varandra.

På tal om exempelbilder så tycker jag så här i eftersäsongen att det är synd att det inte finns bruksanvisningar till såna där speedobadbyxor. Något i stil med; ”tag på, ställ dig framför spegeln, om du inte ser själva byxan för magen; tag av och välj annan större typ av byxa, samma gäller om du ser för mycket i själva byxan.”
Men jag vet inte hur det skulle göras riktigt begripligt. Därför är det på sätt och vis skönt att snart även eftersäsongen är över.