…Malin Klingzell-Brulin, chefredaktör på Mål & Medel, som har tilldelats årets Stig Sjödin-pris på 40000 kronor. Är du stolt?

[Ur nummer: 10/2009] – Ja, otroligt stolt och glad!
* Du har hamnat i fint sällskap. Bland tidigare pristagare märks Sara Lidman, Tony Samuelsson och Göran Greider. Har ni något gemensamt?
– Det får andra bedöma. Jag beundrar alla tre och tycker att de på föredömliga sätt låtit människor träda fram både som ömtåliga individer och delar av ett hårdare kollektiv.
* I motiveringen står det att du är ”en stridbar röst i samhällsdebatten”. Var?ifrån kommer ditt engagemang?
– Från mina föräldrar och min uppväxt i Farsta, en av Stockholms förorter.
* Stig Sjödin ansåg att en fackförbundstidning inte enbart skall ägnas åt rent fackliga spörsmål utan också åt kultur, vara folkbildande för att använda ett högtidligt, och ibland glömt, begrepp. Står du på samma plattform?
– Ja, jag tycker också att en fackförbundstidning bör vara folkbildande. Det är också den ambition vi har när det gäller Mål & Medel. Det har att göra med tidningens tradition.
* Mål & Medel är snart den enda fackförbundstidning som för sina läsare regelbundet presenterar nyskrivna noveller illustrerade av originalteckningar. Varför är det viktigt?
– Det finns så mycket bra skribenter och tecknare. De behöver en arena.
* I motiveringen påpekas att du har hela världen som arbetsfält. Vad tänker du när du i tredje världen möter livsmedelsarbetare som arbetar under för oss obegripligt hårda förhållanden?
– Det som ofta slår mig är hur viktigt det är med facklig solidaritet över gränserna. Förhoppningsvis kan jag bidra till att stärka denna solidaritet genom att berätta om arbetsvillkoren och om hur livsmedelsarbetare har det i andra länder.
* Till sist en kanske ofin fråga: Vad ska du göra för pengarna?
– Jag skulle vilja använda dem till något kreativt i Stig Sjödins anda, kanske ett bokprojekt.