[Ur nummer: 10/2009] Boktitel: Tre sekunder
Författare: Anders Roslund & Börge Hellström
Förlag: Piratförlaget

Den femte boken av paret Roslund & Hellström med den buttre kriminalkommissarien och änklingen Ewert Grens som utredare är en nagelbitare.
Visserligen kan detaljrikedomen, och alla tekniska specifikationer, till en början kännas onödiga och tröttande. Men, visar det sig, det är denna omsorg om enskildheterna som gör upplösningen av en förbaskat bra story synnerligen övertygande. Berättelsens fokus ligger inte på Grens utan på dubbelspelaren Paula, en polisinfiltratör som vet att han har exakt tre sekunder på sig för att dö, eller överleva, om allt skiter sig och hans höga uppdragsgivare för att rädda sina egna skinn överlämnar honom i knarkmaffians våld.
Huruvida polisen låter sina infiltratörer ta sådana risker som Paula tar, ska vara osagt. Men att polisen, ibland i lagens utmarker, arbetar med infiltratörer, det vet vi. Och det är just denna bäring på en okänd verklighet som ger fiktionen trovärdighet. Den ena av Anders Roslunds och Börge Hellströms böcker är inte den andra lik. Och nu har de gjort det igen. Överraskat!