[Ur nummer: 11/2009] Vi är alla ansvariga för Sveriges flyktingpolitik. Det menar regissören Gertrud Larsson, vars hyllade föreställning Asylshopping nu åker på turné över hela landet.
– Min förhoppning är att människor som ser den ska engagera sig i frågorna, säger hon.

En människas hela liv rasar samman. Men i fikarummet sitter personalen samtidigt och firar med tårta. Så kan världen se ut på Migrationsverket. Dramatikern och regissören Gertrud Larsson har gjort teater av tjänstemännens märkliga vardag, i den hyllade föreställningen ”Asylshopping”.

Trevlig arbetsplats
– Jag trodde att jag skulle få ångest bara av att gå in där. Men det var en trevlig arbetsplats, det blev en sådan kontrast. Som satiriker är det naturligtvis tacksamt att driva med, säger hon.
Det är för att väcka debatt kring flyktingfrågan som Gertrud Larsson satte upp föreställningen på Teater Scenario i våras. Att Riksteatern nu tar ut den på turné över hela Sverige tycker hon är lägligt: Frågan behöver debatteras mer än någonsin.
– Svensk flyktingpolitik är inte så human som den officiella diskussionen gör gällande, säger hon.
Gertrud Larsson pekar på att regeringen utsett 2009 till det år då fler tvångsavvisningar än någonsin ska genomföras. Hon har själv mött människor som lever gömda, men som slutligen skickats hem igen.
– Till och med i Danmark får fler flyktingstatus. Och det är viktigt för de här människornas legitimitet. Annars kan Sverigedemokraterna påstå att de egentligen inte behöver komma hit, säger hon.

Mannen är norm
Kvinnor är särskilt utsatta, har hon märkt.
– Flyktingpolitiken är en mansvärld, mannen är norm även där. Därför har kvinnor svårt att få gehör för särskilda asylskäl, som till exempel så kallat hedersvåld.
Ihop med föreställningen anordnas också samtal och föredrag på flera orter. Bland annat i Vännäs, där flyktingar tidigare har blivit utsatta för trakasserier. Men även på Migrationsverket.
– Det är inte tjänstemännen jag attackerar. De verkställer bara den politik vi beslutat om. Alla är ansvariga för den flyktingpolitik vi har, säger Gertrud Larsson.