[Ur nummer: 11/2009] l Det finns en särskild, lågmäld styrka hos karaktärerna i kanadensiska Alice Munros böcker. Ofta är det kvinnorna som står i centrum. Så också i Kärlek Vänskap Hat.
Novellsamlingen innehåller nio historier, så exakta att var och en känns som en mindre roman. Många av kvinnorna som skildras verkar övergivna till en början, eller fel i omgivningens ögon. Vi möter Johanna som blir lurad av två tonårstjejer att en man är förälskad i henne. Eller cancersjuka Jinny, vars make fortsätter att sätta sina behov först. Med några väl valda händelser och situationer tecknar Munro deras liv.
Ofta glimrar karaktärerna till när man minst anar det. Genom små händelser, små beslut, tar de makten över sitt eget liv. Munro visar vad det kostar att bestämma själv, men också tillfredsställelsen av att stå på egna ben.
Hennes böcker fångar dessutom hur vi alla håller fast vid människor, ting, minnen. Vardagens bestyr och filosofiska funderingar smälter samman, och väcker funderingar kring allt det som bildar ett liv. Det här är böcker som är en ren njutning att läsa.

Boktitel: Kärlek Vänskap Hat
Författare: Alice Munro
Atlas förlag 2009