– Det är bättre att ha anställning och schemalagt arbete än att jobba som uthyrd, säger Emelie Landström som studerar på dagarna och jobbar kvällar och helger på konditoriet Mekka i Umeå.

[Ur nummer: 01/2010] Hon är medlem i Livs eftersom hon tidigare jobbat inom livsmedelsindustrin, på tunnbrödsbageri och på Fazer bageri (Skogaholms) i Umeå.
– Det viktiga är att jag kan schemalägga min arbetstid. Det kunde jag inte göra som uthyrd i Lernia.
Emelie, 22 år, tycker inte att Lernia varit en dålig arbetsgivare. Bemanningsföretaget erbjuder kortare utbildningar. Hon har fått möjlighet att prova på olika jobb och Lernia har tagit ansvar när hon varit uthyrd. När hon var uthyrd fem månader till Skogaholms i Umeå kom en arbetsledare på besök för att ser hur det fungerade.
– De flesta som är uthyrda tror jag ändå vill ha en direktanställning. Jag ville ha det. Det känns som om det är svårare att få om man kommer som uthyrd från ett bemanningsföretag.
Att Emelie gick med i Livs berodde på att hon tidigare jobbade på ett tunnbrödsbageri som gick i konkurs. Hon fick inte ut någon lön och fann att det hade varit bra om hon varit med i facket, för då hade hon kunnat få hjälp att kräva ut den. Så hon gick med, men nu tycker hon att det är dyrt med a-kasseavgiften och skulle helst slippa den och bara vara med i förbundet.