Språkproblem

Regi: Ahang Bashi

[Ur nummer: 03/2010] Simin sitter vid matbordet på äldreboendet och ber personalen om en servett. Flera gånger frågar hon artigt, men ingen verkar ta någon notis om henne. Simin pratar nämligen persiska – och alla andra svenska. Filmaren Ahang Bashi skildrar sin mormors vardag i dokumentären Paradiset, som bland annat visas på Tempofestivalen i Stockholm. Scenerna är stundtals nästintill Roy Andersson-lika, som när en äldre svensk dam suckar i det tysta rummet.”Det är svårt att vara människa”. Men Simin kallar personalen för ”lilla fjäril” och sjunger poetiska sånger vid matbordet. Hon förstår inte riktigt att de andra inte pratar persiska och smått absurda konversationer uppstår därför. När en i personalen undrar om hon är hungrig kontrar Simin med ”hur mår du?” Sköterskan repeterar sin fråga men möts av: Var bor du?”.
Slutligen säger Simin: ”det spelar ingen roll var du bor, bara du är nära dem du älskar”. Det här är en fullkomligt hjärtknipande film om äldrevården, och vårt behov av närhet. Många äldre glömmer den svenska de lärt sig och hamnar i total isolering, ett sorgligt och ensamt öde.
Men Ahang Bashi har ändå lyckats göra en hoppfull och varm skildring av detta viktiga ämne.