[Ur nummer: 03/2010] Författaren Anna Jörgensdotter, född 1973, får fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2010. Det offentliggjordes i LO-borgens gästvåning den 2 februari då både priskommittén och en mycket glad pristagare närvarade. Förutom äran så var hon tacksam över prispengarna, 125 000 kronor, som gör det möjligt för henne att få tid att skriva koncentrerat framöver.
Anna Jörgensdotter får priset främst för sin roman Bergets döttrar som kom ut förra året och i vilken hon lyfter fram kvinnornas dolda historia i bruksorten. Juryn skriver i sin motivering att ”I sin mångsidighet leder hennes text tankarna till Ivar Lo-Johanssons berättelser om sin tids glömda kollektiv.”
Själv har hon haft ett ganska kärvt förhållande till Ivar Lo då hon ogillat att han nedvärderat Moa Martinssons författarskap.
– Nu har jag läst hans bok Bara en mor och mina fördomar har fått sig en knäpp. Man ska inte blanda ihop person och verk. Jag trodde inte att jag skulle gilla hans kvinnoporträtt men de är fantastiska, sa Anna Jörgensdotter.
Förutom romaner har Anna Jörgensdotter också gett ut dikter samt debuterat som dramatiker 2007.
Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris delades ut i Sandvikens Folkets Hus den 23 februari.