Sadija är både för sjuk och för frisk för att få några pengar

Doktorn har slagit fast att Sadija Jusic, 51 år, är för sjuk för att arbeta. Enligt reglerna kan hon därför inte få någon a-kassa. Med den nya sjukförsäkringen räknas hon som för frisk för att få pengar från Försäkringskassan. Och på socialkontoret tycker man att hennes man, som hon separerat från, ska försörja henne.
Frågan är: Hur ska hon få mat på bordet?

[Ur nummer: 03/2010] Rättsfallen som rör indragen sjukpenning fördubblades under slutet av 2009. Det visar statistik från fackets juristbyrå LO-TCO Rättsskydd. Juristbyrån drev 1143 fall under 2009.
Ökningen av nya ärenden handlar främst om kravet på prövning mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukdom. De nya reglerna om utförsäkring kommer inte att märkas med full kraft i statistiken förrän senare i år.
Sadija Jusic är en av de livsmedelsarbetare vars ärenden nu ligger på Rättskyddet och väntar på ett avgörande i Länsrätten.

Jobb på godisfabrik
Sadija Jusic kom till Sverige 1993 med sin man och de två sönerna som flyktingar från krigets Bosnien. De bosatte sig i Östersund i Jämtland och efter en tid fick hon jobb på kommunen. 1999 fick hon fast jobb på godisfabriken Jämtgott.
– Det var ett tungt arbete och jag jobbade heltid och hade ofta värk men jag hade inte en enda sjukskrivningsdag under de första åren, berättar hon.
Efter några år sa kroppen ifrån. Värken tilltog i båda axlarna, i armarna, i ryggen. 2003 blev hon sjukskriven i sex veckor, sedan var hon tillbaka på jobbet.
– Jag hade så ont att jag inte klarade av att sätta på locket på karamellburkarna, säger Sadija.
Trots sjukgymnastik och försök med deltidssjukskrivning blev situationen ohållbar. Hon blev tvungen att sluta på godisfabriken. I samma veva gick bageriet som hennes man arbetade på i konkurs och han blev arbetslös. När sonen Nisvet Jusic 2004 blev antagen på Chalmers i Göteborg tog hela familjen sitt pick och pack och flyttade till Västsverige, närmare bestämt till Vårväderstorget på Hisingen.
Båda sönerna, 21 och 25 år gamla, studerar nu. Makarna har separerat och flyttade till olika lägenheter år 2007 även om de formellt sett inte har skilt sig. För Sadija Jusics del har det snarare blivit värre på senare tid, förutom de fysiska besvären bedöms hon nu även av psykiater ha hundra procent nedsatt arbetsförmåga på grund av psykiska symptom.
När Sadija Jusic nekats pengar från såväl a-kassan som Försäkringskassan och socialtjänsten samt tömt alla nödutvägar i form av nödhjälp från kyrkan och lån från vänner och bekanta blev sonen Nisvet Jusic desperat och som en sista utväg skrev han till socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson. I brevet vädjar han om hjälp till dess att Länsrätten avgör den överklagan om rätt till ersättning från Försäkringskassan som nu med fackets hjälp drivs av juristerna på LO-TCO Rättsskydd.
”Det är inte hon som valt att bli sjuk, utan sjukdomen som drabbat henne. Jag vänder mig därför till er och hoppas att ni på något sätt kan hjälpa min mamma eller leda oss på rätt väg” skriver Sadijas son i sitt brev.
I sitt svar tackar den moderata socialförsäkringsministern Nisvet Jusic för att han tagit sig tid att skriva till henne och föreslår att Sadija Jusec ska vända sig till Justitieombudsmannen (JO) och Justitiekanslern (JK) om hon känner sig felaktigt behandlad eller åsamkats ekonomisk skada. Något besked om hur Sadija Jusic akut ska få pengar till mat eller mediciner blev det inte.

Lång väntan på prövning
Anna-Lena Claesson är ombudsman på Livs i Region Väst och är den som förmedlat kontakten till LO-TCO Rättsskydd åt Sadija Jusec.
– Det Sadija råkat ut för är för bedrövligt. Att en sjuk människa med både fysiska och psykiska symptom ska behöva oroa sig för livets allra nödvändigaste är helt ovärdigt, säger hon och fortsätter:
– Tyvärr har jag inget uppmuntrande att säga just nu. Tvärtom säger Rättskyddet att det troligen kommer att ta mellan sex månader och ett år innan Länsrätten prövar ärendet.