[Ur nummer: 04/2010] En morgon i ett mycket, mycket tufft skede av avtalsrörelsen är Lusen som förbytt. Han har lusraffat hos Svenskt Näringsliv på Östermalm och säger:
– En löneförhandling är aldrig enkel. Vid ett lönesamtal handlar det om mer än bara dina pengar och din lön. Det handlar om dina hemförhållanden, din fru eller man, dina barn, dina vaknätter med snoriga ungar som knappt får luft, din lojalitet och bostaden som du äger eller hyr, allt står på spel.

Vi lyssnar på honom och kan inte undgå att märka det förändrade tonläget, det finns en självklar självklarhet hos honom som gör intryck. Lönesamtal – Chefer, Praktisk träning hette kursen och den gick ut på att övertyga chefer om att det är möjligt att ha helt lokal lönebildning även med kollektivavtal – ett centralt nollöneavtal, ett sådant som Civilingenjörerna sa ja till häromveckan.

– Det är svårt att berätta för sina medarbetare att de inte håller måttet eller motsvarar förväntningarna. Som chef måste du kunna möta en duktig medarbetare som du vet kommer att bli besviken efter lönebeskedet. Du får inte skratta åt honom eller henne, göra fula miner, inte öppet visa förakt för hans eller hennes svaghet, dumhet eller brist på klädsmak.

Det är naturligtvis svårt. Det förstår vi. Individuell lönesättning kräver praktisk träning och vi väntar med spänning på att Lusen ska berätta om steg 2, avancerad nivå, ”Det svåra samtalet – Chefer”.

– I ett svårt samtal kan man lätt göra misstag som kostar mycket tid och pengar. Kvalitén på din intelligens, din hjärnkapacitet är avgörande för hur väl du lyckas. Du måste utveckla din förmåga att vara tydlig och välartikulerad, gärna med en underton av naturlig överlägsenhet. Misstag kan du undvika genom att ha kunskaper i arbetsrätt. Det är bra att ha tillgång till en egen affärsjurist.

En egen jurist? Det har vi ingen. Vad gör vi då? Nu är det dags för steg 3, ”Avvecklingssamtal – Chefer, Praktisk träning”. Vi går ut på toaletten och sätter oss på stolen och avvecklar det vi allt för länge lyssnat på. Därefter trycker vi på puschknappen och säger:

– Tack för en mycket givande dag med inspirerande, levande och närvarande ledning.