Över hälften av alla jobb försvinner när
HK Scan rationaliserar

– Det var en spökkänsla i fabriken, det var precis tyst när alla gick ut, berättar Ivan Persic om den dagen när beskedet att över 300 jobb skulle bort från Scan i Skara.

[Ur nummer: 04/2010] Ivan Persic är huvudskyddsombud på den stora västgötska slakterifabriken som nyss fyllde 75 år. Han och Mikael Ringqvist, som är klubbordförande för Livs, berättar om den 16 september förra året när dråpslaget kom på ett allmänt informationsmöte.
– Det här är ju en fullskalig nötanläggning som det satsats på så vi hade ju trott att jobben var säkra, säger Mikael Ringqvist.
Klubben är mycket besviken över hur det gick till när HK Scan fattade beslutet att mer än halvera anläggningen i Skara.
– Vi fick ingen rimlig chans att granska förutsättningarna, det var ett färdigt beslut som man bara körde ut, säger Mikael Ringqvist.
Det som i framtiden blir kvar i Skara är ett så kallat färscentrum vars främsta uppgift kommer att vara att förse McDonald’s med hamburgare.

Folk försvinner
Sedan en tid tillbaka töms anläggningen undan för undan på folk. Arbetare som blivit uppsagda får i många fall gå hem med full lön under uppsägningstiden när de tidigare arbetsuppgifterna avvecklats.
Nyligen genomfördes den sista nötslakten och samma vecka som Mål & Medel besöker Skara är det dags för den sista grisstyckningen.
– De som ska sluta brukar få städa efter sig någon eller några dagar, sedan får de gå hem, berättar Ivan Persic.
Mikael Ringqvist berättar att även de som inte mister sina jobb berörs av beslutet genom den nya, slimmade organisation som ska införas.
– Det är många som får nya arbetsuppgifter och många som är oroliga. Vi har ingen aning om hur det kommer att fungera ännu.
I juli ska alla som tvingas gå ha lämnat fabriken och de som blir kvar ska ha fått sina arbetsuppgifter i den nya organisationen.
För en stad i Skaras storlek, här bor knappt 11000 människor, innebär 300 förlorade jobb en rejäl smäll för hela samhället. Det moderata kommunalrådet Charlotta Nordström talar i radion ”ett slag mot arbetsmarknaden, inte bara i Skara utan i regionen”.
Mikael Ringqvist och Ivan Persic berättar att de flesta som sagts upp är relativt unga och att många bestämt sig för att börja plugga.

Några flyttar
Ett 40-tal personer har tackat ja till erbjudanden om nya jobb på Scans anläggningar i Linköping och Kristianstad som ska expandera. Tanken är att Linköping ska bli centrum för nöt och korv och Kristianstad för gris medan Skara blir ”färscentrum”.