Boktitel: Vilse med Valan i Vikingavärld
Författare: Curt Einar Jinder
Books-on-Demand, 2010

[Ur nummer: 05/2010] Vid Edssjöns västra strand i Upplands Väsby ligger en märklig runsten som författaren Curt Einar Jinder brukar besöka. Det stora flyttblocket, ristat på tre sidor, är utgångspunkten för en fascinerande berättelse om människorna som levde där, just där, på denna plats för flera hundra år sedan.
Vikingen Ragnvald lät runristaren Olef föreviga hans bedrift som krigare i Grekland. Historiker gissar att han var chef för den bysantinske kejsarens livgarde i Konstantinopel, det nuvarande Istanbul, som av vikingarna kallades Miklagård.
Vad gjorde vikingens Ragnvald där borta? Och hur var det att på den tiden som nordbo komma till den stora staden med den 65 meter höga Sofiakyrkan? Det är några av frågorna som satte igång Curt Jinders fantasi. Vi får följa med på ett klassiskt äventyr där fyra sammansvurna, Gare, Olef, Tehobald och Valan försöker hindra Ragnvald från att gifta bort Solvi, den unga flickan, i avlägsna Miklagård.
Hur det går? Ja, det får man läsa i boken. Och medan man läser öppnas en vikingavärld som är mycket större och innehållsrikare än jag kunde ana.