Anställda på Dafgårds tvingas för andra året ta semester när deras familjer inte är lediga

De som producerar kåldolmar på Dafgårds i Källby tvingas för andra året i rad att ta ut sin semester i juni. Det är på tok för tidigt, menar de. Barnfamiljer och många par får semestern förstörd. Hösten blir oändligt lång.

[Ur nummer: 05/2010] – Vi har genomfört en namninsamling i protest mot att vi åter tvingas ta tidig semester. Alla har skrivit under den. Den har vi lämnat till företagets ledning men ännu har vi inte fått någon reaktion.
Det här berättar en grupp kvinnor som kommit förbi fackexpeditionen på Dafgårds i samband med lunch. De vill både uttrycka sin besvikelse över företagets agerande och sin vrede.
– Vi har alltid varit lojala mot företaget, alltid ställt upp. Det känns därför väldigt trist att bli behandlad på det här viset. Semester är något som vi brukar se fram emot, men det gör vi inte längre. Vi blir arga och irriterade så fort vi pratar om det. Ingen mår bra av det här.

Männen blandar smet
Totalt är de cirka 40 personer som producerar kåldolmar i den del som kallas h-hallen. Kvinnorna är i majoritet. Männen som är ett fåtal sköter smet?blandningen som görs maskinellt, resten görs manuellt. Försök har gjorts att automatisera produktionen men kålbladen är allt för olika. Det arbete som kvinnorna utför är kålplockning, rullning och packning. Jobbet sker på ackord. Det är ett monotont och ganska så krävande arbete som sliter hårt på kroppen. Semestern är en chans till återhämtning.
Så länge kvinnorna kan minnas så har de alltid haft semester i juli. Det har varit en bra lösning som alla varit nöjda med. Det har också vägt upp att de tvingas vara flexibla under övriga sommarmånader då produktionen av kåldolmar ligger nere i väntan på att nya kålhuvuden ska skördas. Under produk?tions?uppehållet hoppar de in och hjälper till där det behövs.
Redan förra året tvingades de i h-hallen ta tidig semester, det vill säga i juni. Motiveringen var att den stora frysen behövde renoveras. De anställda accepterade förklaringen även om de var uttalat missnöjda med att tvingas ta ledigt i början av sommaren. Det ställde också till stora problem. De som hade barn i skolåldern kunde inte vara lediga tillsammans med sina barn. Makar kunde inte fira semester tillsammans som de brukar. Hösten blev dessutom väldigt lång. Missnöjet var utbrett och uttalat. Så här ville man inte ha det.
Trots det flaggade ledningen för att det kunde bli tidig semester för dem som jobbar i h-hallen även nästa sommar. I början av mars kom beskedet. Hälften måste ta tidig semester även i år.
– Vi blev väldigt upprörda. Det är en fruktansvärt dålig personalpolitik, säger kvinnorna.
De återkommer också gång på gång till att Dafgårds kallar sig för ett familjeföretag. Det märks att de upplever det som mer eller mindre ett hån.
De är inte heller nöjda med den förklaring de fått, att det inte skulle finnas tillräckligt med arbete att hålla dem sysselsatta när säsongen för kåldolmar tar slut.
– Det stämmer inte, menar kvinnorna, utan är en ren lögn. Det har aldrig varit något problem att hitta arbetsuppgifter åt oss. Dessutom har företaget många visstidare och nyanställer hela tiden. Det vi misstänker är att företaget försöker spara in sommarjobbare på det här viset vilket vi tycker är helt fel.
De är också tvungna att ta ut hela fyra veckor i juni. De kan inte ta ut färre dagar för att spara ledighet till ett senare tillfälle. Det måste de i så fall ansöka speciellt om och det är inte alls säkert att denna ansökan beviljas. I år tvingas alla i h-hallen till fyra veckors semester.
Det som kvinnorna också reagerat över är att det bara är deras hall som är drabbad.
– När vi frågat varför tidig semester bara gäller vår hall och inte andra hallar har vi fått till svar att de andra inte skulle gå med på tidig semester. Men vi har inte heller gått med på det. Som vi ser det drabbas vår hall för att vi nästan bara är kvinnor som jobbar här. Hade männen varit i majoritet hos oss så hade ledningen aldrig vågat göra så här.

Tjänstemän får välja
Något som ytterligare irriterat kvinnorna är att cheferna i h-hallen får välja när de vill ha sin semester. Som så ofta förr så är tjänstemännens villkor betydligt bättre.
Även de få manliga arbetarna i h-hallen är drabbade. Jan-Olof Bock som gör smet till kåldolmarna tvingas ta tidig semester andra året i rad.
– Skälet var enligt arbetsgivaren min ansökan om att få vara ledig tre dagar i juni då min dotter tar studenten. Jag fick då höra att jag lika bra kunde ta tidig semester på samma gång. Men det skulle innebära att jag och min fru inte skulle få semester tillsammans. Det här fick jag veta idag, för en och en halv timme sedan, säger han och fortsätter:
– Det här är fullkomligt orimligt att tvingas ta tidig semester för att jag ansökt om att få vara ledig tre dagar i juni. Jag hade dessutom tidig semester förra året.
Han är som jämställdhets?ansvarig i klubben, minst lika upprörd för kvinnornas skull som för egen del. Han har själv jobbat på Dafgård i 29 år och aldrig tidigare haft problem när det gäller semesterutlägget.
– Jag tycker att familjer ska kunna fira semester tillsammans. Det som företaget gör när man tvingar anställda till tidig semester är en katastrof för många.