Filmtitel: Blood calls you

[Ur nummer: 05/2010] Det är inte ofta kvinnor berättar öppet om misshandel. Känslan av skam brukar hindra, liksom den djupt rotade föreställningen om att våld i hemmet skulle vara privat. Men i dokumentärfilmen Blood calls you väljer Linda Thorgren att bryta tystnaden. Under en vistelse i Havanna träffade hon mannen som hon trodde var sitt livs kärlek. Bara en vecka efter att de flyttat till Sverige tillsammans kom dock det första slaget. När vi möter Linda har hon slussats mellan socialen, polis och kvinnojourer ett bra tag – och bestämt sig för att skildra sin situation.
Hon upptäcker ett mönster: även hennes mor och mormor har blivit slagna av sina män. Linda ställer de förbjudna frågorna kring hur det kunnat fortgå. I ett rörande samtal kontaktar hon också sin far för att höra hans version.
Det här är en djupt personlig dokumentär om ett öde som delas av kvinnor över hela världen. Linda Thorgren fångar sin familjs smärta, men också mer teoretiska aspekter.
Hon är inte ute efter att svartmåla förövarna. Hon försöker förstå hur ett sådant här maktmissbruk kan fortgå, även i länder som påstås vara jämställda.
En modig, bitvis tung, och mycket viktig film.