Författaren till kultboken kom till Sverige för samtal med sossepolitiker och röda forskare

– Det var så häftigt att få träffa honom. Jag har aldrig mött Richard Wilkinson förut så det var en höjdpunkt. Hans och Kate Picketts bok Jämställdhetsanden kommer att få så stor betydelse för arbetarrörelsen i hela Europa.
Kajsa Borgnäs, ordförande för det Socialdemokratiska studentförbundet, är mycket nöjd med årets konferens för forskare med anknytning till arbetarrörelsen som nyligen gick av stapeln i Stockholm.

[Ur nummer: 05/2010] – Man skulle kanske tro att en konferens med temat ”Jämlikhet och ojämlikhet” skulle betyda att vi fick sitta och lyssna på en massa saker som alla hört förut. Så var det inte, vi fick verkligen lära oss nya saker, säger Kajsa Borgnäs.
Hon berömmer flera föredragshållare, men hennes personlige favorit var alltså Richard Wilkinson. Som medlem av styrgruppen för Arbetarrörelsens forskarnätverk och arrangör av konferensen är Kajsa Borgnäs mycket belåten.
– Det kom över 150 personer, framför allt från forskarvärlden men också många från partiet och olika fackförbund.
Hittills har arrangörerna bakom konferensen nöjt sig med ett arrangemang per år.
– Vi jobbar alla ideellt med det här, eller vid sidan om andra uppdrag, så det är väl ungefär vad vi har mäktat med. Men nu finns det tankar om att även ha en sammandragning på hösten, förhoppningsvis i samarbete med fackföreningsrörelsen, avslöjar Kajsa Borgnäs.
Vad sa Richard Wilkinson till Mona Sahlin och de andra? Vilka svar fick han?
De engelska inläggen finns på: www.arbetarrorelsenstankesmedja.se/
moten.aspx?id=13
De som höll sina inlägg på svenska hittas på: svtplay.se/v/1965060/svt_forum/konferens_om_jamlikhet_och_ojamlikhet__del_1 samt fortsättningen på: svtplay.se/v/1965009/svt_forum/konferens_om_jamlikhet_och_ojamlikhet__del_2