”Det är skönt att låta väder och vind styra, åka vidare när man vill och stanna när det känns så”

Det är en av de första riktigt sköna soliga dagarna i Linköping. Mattias Axelsson har slutat för dagen på det stora Scan-slakteriet och åker ut för att titta till familjens husvagn. Snart är det sommar. Och semester. Och husvagnen hägrar.

[Ur nummer: 05/2010] För det mesta brukar Mattias Axelsson och hans fru Carina ställa upp husvagnen i början på maj och låta den stå kvar på samma plats till slutet på oktober. Den blir mer som en sommarstuga än som ett mobilt hem.
– Vi brukar hålla till på Bjursunds camping som ligger alldeles vid havet i Loftahammar utanför Västervik. Vi gillar det på alla vis, fisket är fint, det är lugnt, lagom avstånd. Många som kommer till campingen lär man känna, de kommer tillbaka år efter år, men det kommer nya också, berättar Mattias.
Mattias har tillbringat sina somrar i Västervik sedan han var liten pojke.
– Pappa var aktiv i Metall som där har ett semesterhem som vi brukade bo i, så jag är mer eller mindre uppväxt i trakterna, berättar han.

Go west!
I år har familjen funderat på att lämna sitt småländska paradis och i stället sikta västerut och använda husvagnen för att resa runt och se fler delar av Sverige.
– Vi har inga bestämda planer men Göteborg och halländska kusten lockar. Det är skönt att låta väder och vind styra, åka vidare när man vill och stanna när det känns så. Jag och min fru har semester samtidigt och kan lägga upp det som vi vill, fortsätter Mattias.
* Du har tre tonåringar hemma, vad säger dom om husvagnssemester med mamma och pappa?
– Dom älskar det! Ja så har det varit i alla fall. Och den äldsta har ju körkort nu så han kan komma och åka som han vill.

Jobbat sedan nian
Mattias Axelsson är något av en veteran på slakteriet i Linköping. Efter grundskolan, som 16-åring, började han sin anställning. 12 år senare, år 2000, blev han invald i Livs-klubbens styrelse. 2003 blev han vice ordförande och för knappt två år sedan valdes han till klubbordförande.
Som klubbordförande på en stor arbetsplats jobbar Mattias numer sällan i produktionen, det fackliga arbetet tar all tid. Med den snabba expansionen som varit på Scan i Linköping och den avtalsrörelse som nyligen avslutats har han haft en hektisk tid och ser fram emot sommarens semester.
Men han gör inte vågen för det avtal som Livs slutit. Han säger att man får ”vara nöjd efter förutsättningarna”.

Bättre avtal om inhyrda
– När det gäller lönedelen hamnade vi på samma nivå som alla andra. Men vi fick ett mycket bättre avtal när det gäller inhyrda än vad exempelvis IF Metall lyckades åstadkomma. Så det får man nog vara nöjd med, hur det än är så är det ju två parter som ska komma överens och skriva på ett avtal.
På Mattias arbetsplats har man i dagsläget ett 35-tal inhyrda styckare. Han berättar att klubben försöker kontrollera att ingångna avtal om inhyrda hålls, men att det är omöjligt att vara helt säker på att allt går rätt till på grund av de komplicerade ägar- och anställningsförhållanden som präglar branschen.
– Jag tror att vi har hygglig koll på läget så att alla går under kollektivavtal, säger han.
– Det som är positivt är att Scan äntligen har börjat satsa på att lära upp fler styckare. Bristen på styckare har ju i åratal lösts med inhyrd personal så det är bra att företaget och Arbetsförmedlingen nu satsar på att lära upp nya styckare och även slaktare. Jag hoppas verkligen att den satsningen fortsätter så att de tar in fler personer som får lära sig yrket, säger Mattias Axelsson.