[Ur nummer: 06/2010] Alla fotointresserade kan glädja sig åt att Stockholm äntligen fått ett eget Fotografiska museet. Det krävdes ett privat initiativ av Jan och Per Broman, båda med lång historia inom fotografi- och bildbranschen.
Museet huserar i Stora Tullhuset som är en industriell byggnad i jugendstil från 1906-1910. Som hörs av namnet har byggnaden använts som tullhus. Den är 5500 kvadratmeter och renoverad för sitt nya ändamål.
Tanken är att det inte bara ska fungera som ett vanligt museum. Grundarna vill att det också ska bli ”en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändliga många uttryck och betydelser i dåtid, nutid och framtid.”
Det är ju en storartad ambiton och öppningen går i den stilen med den första ensamutställningen i Sverige med den amerikanska celebritetsfotografen Annie Leibovitz A Photographer’s Life, 1990-2005 och vår egen världskändis, fotografen Lennart Nilsson, som lyckats fotografera ett foster inuti livmodern. Ett barn blir till heter utställningen. Och inte nog med detta.
Kontroversiella bilder från det inre mörkret visas också av Joel-Peter Witkins, The Birthday Party.
För den som vill gå på djupet ordnas kurser och workshops.