Konflikt efter nollbud från företaget

I maj bröt en två veckor lång vild strejk ut på Carlsbergs bryggeri i Fredericia i Danmark. Konflikten bröt ut den 6 maj med anledning av att företagsledningen inte erbjöd något som helst lönepåslag i år och endast 313 kronor nästa år.

[Ur nummer: 06/2010] Dessutom ville företaget införa kontinuerlig drift och en övergång till femskift med arbete på helgerna, något som man sluppit eftersom det har utförts av ett speciellt helgskift.
Den svenska klubbordföranden på Carlsberg i Falkenberg, Sten-Olof Svensson, som sitter med i företagsrådet, informerade sig snabbt om situationen. Han skrev till den facklige ordföranden i Carlsbergs företagsråd som kunde tala om bakgrunden och också bekräfta att det handlade om en vild strejk.
Bryggeriarbetarbetarna hade tagit strejkbeslutet på ett stormöte. 95 procent röstade för och det omfattade cirka 500 personer. I ett senare skede sattes även logistiken i strejk.
Eftersom det var en olovlig konflikt kunde inte det danska fackförbundet, 3F, ställa sig bak?om strejken och Livs kunde heller inte vidta sympatiåtgärder.
Sten-Olof Svensson kunde konstatera att danska tankbilar körde upp till Falkenberg under konflikten och hämtade öl som kördes ner till Danmark. Det var 1000 liters tankar som går till pubar och restauranger.
– Om konflikten hade fortsatt hade vi kunnat begära en mbl-förhandling, eftersom det handlade om utökade arbetsuppgifter för oss. Mer än så kunde vi inte göra, säger han.
Strejken ledde till brist på öl i hela Danmark. Den blåstes av den 18 maj och nya förhandlingar har tagits upp.