[Ur nummer: 07/2010] l Berättelsen om hur Europa fullständigt föll samman under 1900-talet finns i otaliga versioner. I vår lyckas två nya romaner tillföra något nytt. Yvonne Hirdman med välresearchade Den röda grevinnan, om sin mors ovanliga öde: en tysk grevinna, brinnande kommunist och spion under krigens Europa. I Ann Syréhn Tomasevic roman Glas och ask är det Lili vi möter, en kvinna som föds i en välbärgad familj i Elsass, som just tilldelats Tyskland efter att under flera århundraden ha varit franskt. Parallellt handlar det om journalisten Amanda, som hundra år efter Lilis födelse reser i hennes fotspår.
Tomasevic gör nedslag i Lilis liv, som bland annat innehåller tre olika giftermål, otaliga flyttar och två världskrig. Hela tiden strävar hon framåt, och möter utmaningarna med hårdnackad envishet. Liksom Scarlett O’Hara i Borta med vinden besvärjer hon bekymrena med ett ”Jag ska tänka på det imorgon”.
Trots det rika stoffet känns boken inte summarisk, både språk och gestaltning är levande. Den skildrar en modern kvinna, som går sin egen väg. Men den ställer också frågor om dagens Europa. Nationalismen satte nyligen djupa spår. Har vi verkligen funnit formeln för fredlig samexistens? Eller är inte just dessa frågor som Lili kämpar med, kring språk, tillhörighet och identitet, fortfarande brinnande aktuella? Jo, och det visar Tomasevic med bravur i denna roman som imponerande nog är en debut.