[Ur nummer: 09/2010] På den borgerliga sidan har Moderaterna varit ensamma om att inte vilja förändra Las. Både Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern vill göra det. Centerns talesperson i arbetsmarknadsfrågor Annie Johansson säger: ”Vi tycker att det är synd att moderaterna kör med den här sosse-light politiken. Vi viker oss inte en tum ifrån att Sverige behöver en reformerad arbetsrätt.”
Moderaterna har utsett en före detta facklig ombudsman på Polisförbundet, Hillevi Engström, som talesperson, och hon betonar vikten av att behålla turordningsregler och strejkrätt. Hon har till och med i en debatt i Almedalen sagt att hon är kritisk till den egna politiken med stora skillnader i avgiften till a-kassan.
Även om moderaterna säger att de vill värna om den svenska modellen har man begränsat konflikträtten efter Lavaldomen. I den arbetsmarknadspolitiska rapporten för nästa mandatperiod finns också ett förslag om att ändra Las 6§ så att den längsta tiden för provanställning utökas från sex till tolv månader. Under en provanställning finns inget anställningsskydd. Arbetstagaren kan när som helst bli uppsagd utan att arbetsgivaren motiverar varför. Möjligheten till provanställning finns inte i livsmedelsavtalet.