När Socialdemokraterna inte satte fackens man på valbar plats så startade LO i Gävle en kampanj

Att stå på 21:a plats på Socialdemokraternas riksdagslista i Gävleborg kan tyckas vara en stor utmaning. Men för Wellington Ikuobase, Livs klubb?ordförande på Leaf i Gävle, är ingenting omöjligt.

[Ur nummer: 09/2010] Det är fyra år sedan jag första gången träffade Wellington Ikuobase. Han gjorde intryck, inte minst med sin entusiasm för fackliga och politiska frågor. Han hade precis engagerat sig i ett nätverk för integration som dragits igång inom Livs. Han hade också startat en socialdemokratisk förening för invandrare i Gävle.
Då, 2006, var det första gången som han fick rösta i det svenska riksdagsvalet. Han hade visserligen bott i Sverige i 16 år, kom hit som flykting från Nigeria, men han hade inte varit svensk medborgare.
Den här gången får han inte bara rösta i riksdagsvalet. Han kan själv 42 år gammal bli inröstad i Sveriges riksdag. Han står på 21:a plats på Socialdemokraternas riksdagslista i Gävleborg.
– Jag blev rätt chockad när jag fick beskedet. Jag tror att en av anledningarna är att vår fackklubb är känd för att vara mycket välfungerande, säger han.
Men 21:a plats innebär inte någon garanterad plats i riksdagen, tvärtom. Socialdemokraterna i Gävleborg har idag bara sex platser.
Wellington Ikuobase måste få minst 5600 kryss för att ha en chans att komma in i riksdagen. Det låter mycket men LO-facken i Gävle har valt att lansera honom som sin egen kandidat vilket kan förändra läget radikalt. Anledningen till att de nu hårt satsar på att få in Wellington är ett uttalat missnöje med att LO-fackens kandidat inte hamnat på valbar plats.
– Som jag ser det är det ingen omöjlig uppgift att bli invald i riksdagen. Jag är van att få kämpa, säger han själv.
Det har inte varit någon direkt dans på rosor. Det har varit ganska tuffa tongångar, låter han mig förstå, mellan LO-facken och partidistriktet.

Vill driva fackliga frågor
Vi sitter på klubbexpeditionen på Leaf i Gävle. Den ligger vägg i vägg med produktionen av skumbilar och Läkerol-askar. Wellington Ikuobase har arbetat på fabriken i 14 år. Tidigare jobbade han ständig natt som processoperatör och var skyddsombud, sedan tre år tillbaka är han klubbordförande och jobbar fackligt på heltid.
Det är framför allt fackliga frågor som han vill driva i riksdagen och som han kommer att lyfta fram i sin valkampanj. Han vill bland annat förbättra sjukförsäkringen och a-kassan. Han vill förstärka lagen om anställningsskydd. Och han har väldigt lite till övers för bemanningsföretag. Att han har hållit den egna arbetsplatsen fri från inhyrda är han stolt över.
– Det blir spännande att se hur det går, om jag kan komma in i riksdagen. Men det viktigaste är ändå att vi vinner valet, vi har inte råd att förlora. Kan min kampanj bidra till att fler går och röstar så är också mycket vunnet.

Smittande entusiasm
Han har fortfarande samma smittande entusiasm som för fyra år sedan. Det som utmärker honom är att han får politik att låta både spännande och roligt. Han berättar att han brukar tala politik med sina arbetskamrater på fabriken.
– Det jag har velat förmedla är att politik handlar om hur vi ska ha det i framtiden, att det är viktigt att få vara med och påverka.
På fackexpeditionen syns spår av hans personvalskampanj, upptryckt t-shirt och affisch med uppmaning att kryssa 21:an sitter uppnålade på väggen.
Han berättar att reaktionerna på jobbet på hans personvalskampanj varit blandade.
– Många medlemmar har beklagat sig över att jag kandiderar. De vill inte att jag ska lämna dem och jag tycker också att det kommer att bli tufft. De har också krävt att jag hittar en ersättare. Även mina chefer har uttryckt sin oro för att jag kommer att sluta. Det känns konstigt men samarbetet har fungerat bättre och bättre.
Hans ambition har varit att föra tillbaka makten till golvet och det tror han har uppskattats bland medlemmarna. Han har samtidigt lagt sig vinn om att ha en fungerande dialog med arbetsgivaren. Han har också varit aktiv i företagets europeiska företagsråd, EWC. Där har han hållit sig uppdaterad om vad som händer inom Leaf-koncernen. Viktig kunskap när det gäller att se om sitt hus och slå vakt om arbetstillfällena.
– Idag är vår fabrik den bästa av koncernens 14 fabriker. Vi genererar mer och mer vinst och får mer och mer volymer, berättar han.
Wellingtons fokus är dock just nu ett annat. Han bläddrar i almanackan och berättar om olika inbokade aktiviteter. Det är helt klart en mycket hektisk tid som han har framför sig. Han är gift och har fyra barn. Han berättar att han har familjens fulla stöd. Det är viktigt för honom. Det är också stödet från alla de invandrare som han lärt känna under årens lopp tack vare sitt politiska engagemang.
– Det är många invandrare som kommer fram och pratar med mig på stan. De är glada över att de har fått någon som de kan identifiera sig med och som kan föra deras talan.
Sitt politiska engagemang är inget som han har hemifrån, tvärtom. Hans föräldrar, som bor kvar i Nigeria, tillhör överklassen och Wellington betraktas som lite av familjens svarta får. Men de har inte haft några direkta synpunkter på att han kan komma att företräda Socialdemokraterna i Sveriges riksdag.
– Det enda de sagt är att jag ska ta det försiktigt. Politik i Nigeria är något helt annat än här, betydligt mer farligt, förklarar han.