[Ur nummer: 09/2010] Kanske är du osäker på hur du ska rösta? Ta då chansen och prata politik med arbetskamraterna, med vännerna och med släkten. Passa på och besök valstugorna som står uppställda på gator och torg. Där finns politiker att ställa frågor till och material att läsa. För det spelar roll vilket parti som får din röst den 19 september. Som väljare har du ett ansvar att vara påläst.
Är du istället en av dem som har bestämt sig. Dela i så fall med dig av dina kunskaper och erfarenheter. Hjälp andra att ta ställning. Våga också ta debatten med dem som inte tycker som du. Stå upp för dina ideal och säg ifrån när det är något du ogillar.

Ibland kan man få känsla av att det är lite fult att tala politik. Att det är något som borde undvikas för att inte skapa dålig stämning. Det kan inte vara mer fel. Det behövs fler politiska diskussioner, inte färre. Och det är nödvändigt att vi alla tar debatten med dem som tycker annorlunda. Det är detta som både stärker demokratin och håller den levande.

Det är inte okej att låta bli att rösta. Då överlämnar man till andra och det kan gå hur tokigt som helst. Valet handlar ytterst om att ta ställning till olika ideologier och nu i september handlar det om att göra ett vägval.

Jag vill inte ha fyra år till med borgerligt styre. Jag har själv jobb men kan inte blunda för de konsekvenser som den borgerliga alliansens politik har haft för de arbetslösa och sjukskrivna. Det kan inte vara rätt med fyra ytterligare år med ökade klyftor, det vill jag inte vara ansvarig för.

Jag hoppas att de rödgröna vinner valet och jag kommer att lägga min röst på Socialdemokraterna. Mitt val följer av mina värderingar. Jag tror att det behövs ett stort parti som slår vakt om de fackliga rättigheterna. Det behövs också en solidarisk arbetsmarknadspolitik för att råda bot på den skyhöga ungdomsarbetslösheten och förödande långtidsarbetslösheten.

I det här numret av Mål & Medel har vi valt att lyfta fram facklig-politisk samverkan. Stundom kan man få uppfattningen att det bara handlar om pengar, att facket ger Socialdemokraterna ekonomiskt stöd. Men det handlar om så mycket mer. Facklig-politisk samverkan ger livsmedelsarbetare möjlighet att bidra med sina erfarenheter. Ofta börjar det med en facklig utbildning som ger mod och självförtroende att ta steget till att bli politiskt aktiv.

Under denna mandatperiod har Sverigedemokraterna flyttat fram sina positioner. Risken är stor att partiet kommer in i riksdagen. Alliansens politik har lett till ökade klyftor och den kan ha banat väg för extremister.
När klyftorna ökar letar många efter syndabockar. Det spelar främlingsfientliga partier i händerna, inte bara i Sverige utan runt om i Europa. Samtidigt som man blickar framåt bör man också blicka bakåt. Det gäller att lära av historien.