Henry leder (S) i Kristianstad

Det är inte här på slakteriet som S-politiken formas, det görs i valda församlingar, men det är här värderingarna grundläggs och det är här som mötet sker mellan dem som representerar och dem som bestämmer med sin röstsedel.

[Ur nummer: 09/2010] På slakteriet arbetar fyra socialdemokratiska politiker i olika positioner, två män och två kvinnor. De tillverkar skinka som säljs i svenska butiker och går på export till bland annat Ryssland. Det är tungt arbete. Männen styckar vid den nya och omdiskuterade pacelinjen och tjejerna packar köttet i rummet intill.
Det är måndag och inte långt kvar till valet den 19 september. Styckarna slutar före packarna. Henry Lars?son pustar ut efter en arbetsdag och säger lite blygsamt att han ”halkade in” på posten som ordförande för Socialdemokraterna i Kristianstad.
Det är det tyngsta förtroendeuppdraget i Arbetarkommunen.
Han har det på deltid och säger att det räcker för han vill inte släppa arbetet på slakteriet.
– Jag hoppas att det inte blir plånboksfrågor som avgör valet, säger han.
– Det handlar inte om kronor och ören hit och dit i olika förslag. Det är helheten som är viktig. Att man tar ställning till vad det är för samhälle man vill ha, fortsätter han.
Klassklyftorna i Sverige har ökat mellan dem som har jobb och dem som saknar. Alliansregeringen har sänkt skatten för den lyckligt lottade som har en arbetsplats att gå till och straffat den som inte har det. Han tycker att var och en borde ställa sig frågan: Vill vi ha ett samhälle med ökade klyftor?
– Jag tror fortfarande att det är samtalet som avgör, de samtal som vi för på arbetsplatser och i bostadsområden. Vi kan inte tvinga på folk åsikter. De måste få utrymme att fundera själva och sedan välja vad de tror på.