Abba Seafood lägger ner sin fabrik för skaldjursprodukter i Hovenäset utanför Kungshamn. Skälet är dålig tillgång på räkor samt begränsade kvoter. Fabriken har gått med förlust i flera år. Produktionen flyttas till ett företag som saknar avtal.

[Ur nummer: 10/2010] Produktionen ska flyttas till Räk & laxgrossisten på Hisingen i Göteborg. Det är ett företag som säljer mycket få produkter under eget varumärke utan främst arbetar med egna märkesvaror, EMV.
Ing-Marie Cassler, vice ordförande Livsklubben på Abba i Kungshamn, tycker inte att flytten av produktionen i sig är så mycket att säga om, eftersom en investering i Hovenäset hade varit mycket dyrbar och svår att motivera när det råder brist på råvara. Hon är däremot bekymrad över att Räk & laxgrossisten saknar avtal:
– Det är inte acceptabelt. Företagsledningen på Abba kände inte till att Räk & laxgrossiten saknade avtal och har lovat att trycka på för att det ska tecknas.
Anna Lena Claesson, ombudsman i Livs Region Väst, säger att det finns medlemmar på företaget och att hon har haft ett möte med medlemmarna.
– Vi ska ta en förnyad kontakt med Räk & laxgrossisten. Vår utgångspunkt är att ett avtal ska kunna tecknas innan oktobers utgång, säger hon.
Det är frågan om legotillverkning för Abba. Den kopplingen kommer att finns kvar. Abbas kontrakt med fiskarna kommer inte att sägas upp, det fortsätter som vanligt.
Också hanteringen av de färska räkorna som handskalas kommer att fortsätter . Det har varit omtalat, eftersom räkorna skickas till Tunisien.
Vid Hovenäset blir 22 personer uppsagda. Alla kommer att ha kvar sin anställning åtminstone fram till årsskiftet.
– Eftersom Abba i Kungshamn också har uppsägningar är det svårt för dem att få jobb här. För några ser det ändå hoppfullt ut, eftersom både Leröy och Enghav som ligger i närheten har behövt nyanställa, säger Ing-Marie Cassler.