[Ur nummer: 11/2010] – Vi skulle vilja att Milko sålde anläggningen i Sundsvall till Arla, men det verkar svårt att få gehör för en sådan lösning, säger Peter Bengtsson, Livs klubbordförande på mejeriet.
Han menar att Sundsvall skulle kunna vara lönsamt om det fick sälja mjölk lokalt och under det argumentet. Arla tar över många bönder i Hälsingland och då kunde det vara bra för Arla att även förädla mjölken i Sundsvall.
I ett pressmeddelande har Arla sagt att man vill köpa Sundsvalls mejeri av Milko: ”Det ligger strategiskt rätt bland annat med tanke på antalet nya mjölkbönder som anslutit sig till Arla”.
Men något intresse för en sådan lösning har Milkos ledning inte visat, enligt Bengtsson.
En löntagarkonsult har för fackets räkning tittat på möjligheten att behålla driftsplatserna i Karlstad och Sunds?vall. Men det skulle, enligt Milkos nya strategi, bli för små marginaler och stora risker, säger Peter Bengtsson.
– Vi är inte alls nöjda med hur företaget skött förhandlingarna. Man har stressat fram besluten och bland annat bommat att göra en konsekvensanalys enligt kollektivavtalet. Det kommer vi att ta upp i central förhandling och begära skadestånd för, säger Peter Bengtsson.
För att spara pengar har företaget velat skynda på nedläggningarna och säga upp anställda till vecka 6, men det tror inte Peter Bengtsson på.
– De allra flesta har sex månaders uppsägningstid och ingen är uppsagd än. Så det blir inte förrän vecka 18.