[Ur nummer: 12/2010] Alliansregeringen har tillsatt en utredning som ska utreda om det går att öppna upp för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker utan att det leder till att Sverige måste ge upp det statliga detaljhandelsmonopolet (det vill säga Sys?tembolaget) som är ett undantag från EU-rätten.
Utredningens tanke är att både lokala och importerade alkoholhaltiga drycker ska få säljas på gårdar och småskaliga destillerier, bryggerier och musterier. Det är en del av regeringens vision om ”Matlandet Sverige”. Mat och dryck ses som en del av turistnäringen.
Enligt fyra EU-parlamentariker från S, KD, FP och V är det ett farligt förslag.
I en debattartikel i SvD varnar de för att utredningens öppning av Systembolaget kommer att innebära slutet för den restriktiva svenska alkoholpolitiken. EU-kommissionen kommer inte att anse att det statliga detaljhandelsmonopolet är trovärdigt ifall det kompletteras med försäljning på gårdsbutiker och fabriksbodar.
Förr eller senare dras Sverige inför EU-domstolen och då har Sverige spelat bort sin trovärdighet. I förlängningen innebär det att öl, vin och sprit kommer att säljas i livsmedelsbutiker.